O slyšení před komisí se přihlásil bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta (22. srpna...

O slyšení před komisí se přihlásil bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta (22. srpna 2017). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pelikán zbavil žalobce Zemana mlčenlivosti, před komisí mluvil i Pelta

  • 67
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zbavil mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Rozhodl se k tomu po úterním jednání s poslaneckou komisí, která řeší možné úniky z policejních spisů. Poslanci vyslechli i někdejšího ředitele protimafiánského útvaru Robert Šlachta či bývalého šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu.

Pelikán si během jednání komise s jejím předsedou Martinem Plíškem (TOP 09) vyjasnili předchozí nejasnosti s tím, že ministr nakonec Zemana mlčenlivosti zbaví. Komise chce nejvyššího státního zástupce vyslechnout příští týden.

Debata o tomto tématu podle ministra zabrala velkou část jeho krátkého rokování s poslanci. „Díky tomu mám dobrý pocit, že jsem tu nebyl zbytečně,“ sdělil Pelikán. „Při vší úctě k té komisi mě překvapilo, že se mě na nic vlastně vůbec neptali,“ dodal ministr.

Pelikán dříve nevyhověl dvěma žádostem komise o zbavení mlčenlivosti Zemana. Plíšek to vnímal jako záměrnou obstrukci, ministr naopak tvrdil, že žádosti nesplňovaly zákonné požadavky.

Pelta, kterého komise vyslechla jako prvního, vystoupil v souvislosti se svojí kauzou přidělování dotací. Jeho výslech kolegům v komisi navrhl poslanec Lukáš Pleticha (ČSSD). „Oznámil nám, že pan Pelta chce předstoupit se svým právním zástupcem před komisi a chce říct své poznatky o únicích informací do médií v kauze, ve které je obviněný,“ řekl před jednáním komise její předseda Martin Plíšek (TOP 09).

Pelta je jednou z hlavních postav nedávného skandálu na ministerstvu školství. Policie jej obvinila, že spolu s dalšími lidmi manipuloval s dotacemi pro sport. Krátce po jeho zadržení se v médiích objevily přepisy policejních odposlechů, které ho mají z nekalostí usvědčovat. Fotbalový funkcionář s novináři po výslechu mluvit nechtěl a Sněmovnu opustil jiným vchodem.

Přinesl jsem zásadní informace, hlásil Šlachta

Po něm s komisí hovořil bývalý šéf někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a současný náměstek Celní správy Robert Šlachta. Po své výpovědi řekl novinářů, že poslancům sdělil „docela zásadní informace“. Podle něj informace z ÚOOZ pod jeho vedením neunikaly, naopak jeho útvar je vyšetřoval.

Pelikán zopakoval pochyby o kauze Čapí hnízdo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v úterý potvrdil své tvrzení pro časopis Respekt, že žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu je motivovaná snahou ovlivnit volby.

„Já se vyjadřoval k jednomu konkrétnímu kroku jednoho policisty, k tomu, jak na mě působí vzhledem k mým zkušenostem s trestním řízením,“ uvedl Pelikán s tím, že nepaušalizuje práci celé policie. „Myslím, že i když aktuálně zastávám post ministra spravedlnosti, by mi nemělo upírat právo na kritické hodnocení věcí, které se kolem mě dějí,“ bránil se kritice.

„Když se mě na to někdo ptá, tak ho asi zajímá, co si o tom myslím,“ dodal. Jeho vyjádření pro Respekt kritizoval například ministr vnitra Milan Chovanec či šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (psali jsme zde).

Co se týče systémových změn ztížení úniků, není Šlachta proti. Za osm let v čele protimafiánského útvaru se však prý naučil, že zásadní jsou spolupracovníci. „Pokud budete mít lidi, kteří s tou informací budou chtít pracovat a pustí ji, tak tomu nezabráníte žádným technickým opatřením,“ podotkl. Šlachta by souhlasil i s přísnějšími postihy pro policisty. „Já se tomu samozřejmě vůbec nebráním. Úniky informací jsou zhouba,“ dodal.

Částečné řešení problému poslancům navrhla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Považuji za jedno z možných řešení nastavení zákonné úpravy poskytování soukromých detektivních služeb. Velké množství reorganizací policie přimělo odejít řadu policistů, kteří i nadále pracují v oboru, kterému rozumějí, a samozřejmě často získávají z trestních řízení informace od svých bývalých kolegů,“ řekla Bradáčová.

Žalobkyně poslance upozornila, že se pustili do složité problematiky, kde se střetávají různá práva, jako jsou právo na informace, svobodu slova, ale také právo na soukromí. „Nebagatelizujme ten problém na to, že každá informace, kterou získá třetí osoba a je případně zveřejněna v médiích, je vždy trestným činem,“ upozornila. „Osoba, která poruší svou povinnost mlčenlivosti, taky ještě musí sledovat specifický úmysl někomu neoprávněn způsobit výhodu, nebo škodu,“ dodala Bradáčová.

Vrchní státní zástupkyně rovněž důrazně odmítla dohady, že informace unikají z jejího úřadu. Zastupitelství má své efektivní mechanismy kontroly, řekla. V úterý dorazil i šéf speciálního policejního útvaru zaměřeného na odposlechy a sledování lidí Vladimír Šibor a Bronislav Šabršula z policejního prezidia.

Poslanci si zavolají Zemana, předsedu soudu a redaktora Přibila

Komise vznikla zejména kvůli podezření, že exministru Andreji Babišovi se do rukou dostala část „živého“ spisu. Přestože poslanci komisi ustavili kvůli obsahu Babišových nahrávek, okruh jejího zájmu poměrně široký.

Zástupce ANO v komisi Radek Vondráček inicioval i vyslechnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) kvůli možným únikům v kauze OKD. Předseda vlády však poslancům minulé úterý nic o konkrétních případech neřekl, jelikož podle svých slov s žádnou takovou kauzou spojený není (více o Sobotkově výslechu).

Poslance zajímají i možné úniky z dalších velkých kauz, jako je Beretta, Vidkun, dotace na ministerstvu školství a případy kolem bývalého premiéra Petra Nečase a exšéfky jeho kanceláře Jany Nagyové.

Na jedné ze zveřejněných nahrávek Babiše se tehdejší ministr financí baví s redaktorem deníku MF DNES Markem Přibilem údajně o informacích z „živého“ vyšetřování (více o nahrávce najdete zde).

Babiš i Přibil před poslanci již mluvili, oba popírají, že by měli v rukou „živé“ spisy (více zde). Novináře si komise pozvala ke slyšení znovu na 29. srpna. Plíšek uvedl, že některé výpovědi svědků se výrazně rozcházejí. Kvůli tomu si poslanci nechali zpracovat i právní analýzu, jež říká, že dotyčný může být za křivou výpověď trestně stíhán. Kromě Přibila a Zemana příští úterý před komisí vystoupí i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Marek Přibil vypovídal před poslaneckou komisí koncem července:

25. července 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue