(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Poslanci se dnes poprvé sejdou na ustavující schůzi ve Sněmovně

  • 34
Sněmovna v pondělí zhruba po měsíci obnoví činnost. Nově zvolení poslanci se ve 13 hodin poprvé po volbách sejdou na ustavující schůzi. V pondělí především složí slib a zřídí mandátový a imunitní výbor. Nejsledovanější body schůze, tedy volba nového předsedy a místopředsedů dolní komory, budou na programu až v dalších dnech.

Program ustavující schůze je pevně daný, stanoví ho zákon. Poslanci do něj nemohou vložit své případné jiné návrhy a zatím ani nemají žádný návrh zákona k projednání. K dalším bodům programu první povolební schůze patří zřízení sněmovních výborů.

Při první schůzi budou poslanci sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. 

Ustavující schůzi bude až do zvolení nového předsedy řídit v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Až po ukončení schůze podá demisi nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prezident Miloš Zeman potom bude moci jmenovat předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše novým premiérem a na jeho návrh i další členy menšinové vlády, kterou skládá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video