Poslanci zvedli penze o 300 korun nad valorizaci a 500 korun za vychované dítě

  6:35aktualizováno  14:03
Sněmovna schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci a příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od roku 2023. Zákon nyní postoupí do Senátu a k prezidentovi. Poslanci také jednomyslně schválili zákon o jednorázovém odškodnění za omezení po výbuchu ve Vrběticích.

Po dvouhodinové diskusi a přestávce na porady klubů začali poslanci před polednem hlasovat o pozměňovacích návrzích. Před závěrečným hlasováním si ještě řekli o pauzu. 

Ve 12.16 hodin začalo závěrečné hlasování, ve kterém nakonec prošla novela zákona schvalující navýšení důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Současně poslanci odhlasovali, že od července 2023 dostanou ženy v důchodu za každé vychované dítě přidáno příspěvek 500 korun. „Pomůžeme tak hlavně ženám s nízkými důchody. Jsem přesvědčený, že si ty peníze zaslouží,“ komentoval příspěvek premiér Andrej Babiš. Zvýšení zákona o zvýšení penzí podpořilo 96 ze 123 přítomných poslanců.

Pro byli zákonodárci vládních ANO a ČSSD a opozičních SPD, KSČM a KDU-ČSL i nezařazená Tereza Hyťhová (Trikolóra). Novelu nepodpořili poslanci ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po hlasování na Twitteru uvedla, že se jí splnil životní sen. „V Senátu doladíme dřívější důchody pro IZS a udělám vše pro to, aby Senát schválil i dřívější odchod do důchodu náročných profesí,“ dodala v příspěvku. Na schválený zákon reagoval i předseda vlády.

Maláčová: Na důchodech šetřit nemůžeme

Poslanci se již podruhé sešli v provizorních podmínkách, protože po řádné červencové schůzi začala rekonstrukce hlavního jednacího sálu. Poté, co předseda sněmovny Radek Vondráček přečetl dlouhou řadu omluvenek, vystoupila ministryně práce Jana Maláčová, aby znovu stručně představila vládní návrh na zvýšení důchodů, který zvyšuje od ledna důchody dodatečně o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna v průměru o 458 korun. Komunisté chtěli částku zvednout na 500 korun.

„Na důchodech šetřit nemůžeme. Je to jasný signál o tom, zda si lidé, kteří dělají všechno správně, podporu státu zaslouží,“ uvedla Maláčová.

Pět let může důchodovou reformu financovat EU, pak změna daní, říká Maláčová

Pozornost budil návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, který chce krátit důchody exponentům komunistického režimu. Piráti chtěli mírně přidat seniorům, kteří v penzi pracují. Navrhovali i odškodnění těm, kteří měli za komunismu ochranný dohled či nemohli studovat střední školy. „Chceme pomoci těm, kteří pomoc potřebují,“ pronesl před poslanci Jurečka.

Poslanec Jan Jakob z TOP 09 v pátek uvedl, že si navyšování důchodů Česko nemůže dovolit. „Chápu, je před volbami a populismus tady stříká ze všech koutů sálu. Přiznejte se, vám nejde o seniory, ale hlasy,“ poznamenal Jakob k vládním stranám a současně poukázal na vládní dluh. „V roce 2035 se důchodový systém zhroutí. V roce 2050 nebude na důchody vůbec,“ dodal.

Poslankyně Kateřina Valachová však zdůraznila, že důchody jsou v současné době nízké. „Nepokládám to za populistické gesto. Shoda je celým politickém spektrem,“ uvedla Valachová.

Důchody se zvýší. Poslanci chtějí seniorům přilepšit o 300 korun

Poslanci také ve zrychleném režimu již v prvním čtení schválili návrh na odškodnění zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích. Peníze by se měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele. Návrh již dříve podpořila vláda stejně jako prezident Miloš Zeman.

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila v prvním čtení i návrh poslanců ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL. Ten se týká zvýšení části příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, kteří využívají pobytové sociální služby. Částky by měli stejné, jaké mají postižení žijící doma. 

Lidé mladší 18 let ve třetím stupni závislosti, kteří využívají pobytová zařízení, by dostávali podle novely 13 900 korun měsíčně, o 4 000 korun víc než teď. Při úplné závislosti, tedy čtvrtém stupni, by příspěvek vzrostl o 6 000 korun na 19 200 korun za měsíc. O stejné částky by se zvýšily i příspěvky na péči dospělým postiženým ve třetím a čtvrtém stupni v sociálních zařízeních, a to na 12 800 korun a 19 200 korun měsíčně. Novela nyní poputuje do Senátu.

Schvalovat se v pátek měly ještě dvě předlohy upravující lobbování. Za pomoci zavedení registru lobbistů a lobbovaných by mělo dojít ke zprůhlednění těchto aktivit. Vzhledem ke konci jednání Sněmovny ale poslanci o této věci hlasovat nestihli. Předlohu před koncem jednání zpochybňovali poslanci ODS a SPD. „Zákon se zaměřuje jen na to, že napíšu, kolikrát za mnou přišel někdo do Sněmovny a něco se mnou řešil. Celá věc bude spočívat v tom, jestli někoho zapomenu zapsat nebo nezapomenu,“ uvedl třeba místopředseda SPD Radim Fiala. Dodal, že „za chvíli se budou poslanci a senátoři bát potkávat s kýmkoliv“. Zda se stihne zákon přijmout do voleb, není jisté.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...