Fakultní nemocnice Motol v Praze, jedna z těch, které by se měly změnit na univerzitní

Fakultní nemocnice Motol v Praze, jedna z těch, které by se měly změnit na univerzitní | foto: FN Motol, Metro.cz

Poslanci dali šanci přeměně fakultních nemocnic na univerzitní

  • 23
Největší fakultní nemocnice v zemi by se mohly změnit na univerzitní. Poslanci záměru vlády dali šanci, když zákon podpořili v prvním čtení. Šéf zdravotního výboru Sněmovny Rostislav Vyzula z ANO přitom varoval, že některé z těchto nemocnic by v případě finančních problémů mohly být v budoucnu privatizovány. Ministr Miloslav Ludvík z ČSSD to odmítl.

Opoziční ODS se nepodařilo prosadit zamítnutí zákona ani jeho vrácení vládě k přepracování.

Ministerstvo zdravotnictví si od změny slibuje průhlednější a efektivnější řízení veřejných nemocnic. „Změní se to, jak mohou hospodařit, protože dnes nemůžou skoro nic, nemůžou vzít ani auto na leasing,“ řekl iDNES.cz Ludvík.

Nemocnice, jichž se má zákon týkat

Fakultní nemocnice Brno
Fakultní nemocnice Hradec Králové
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Fakultní nemocnice Olomouc
Fakultní nemocnice Ostrava
Fakultní nemocnice Plzeň
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně
Fakultní nemocnice v Motole
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Ústřední vojenská nemocnice
Vojenská fakultní nemocnice Praha

Na dotaz, jak se bude v takovém případě postupovat vůči těm nemocnicím, které by se měly přeměnit, ale dlouhodobě se potýkají s velkými dluhy, opáčil: „Ministerstvo financí je ochotno udělat takzvaný cash pooling, to znamená, že tam nalije peníze, ale bude je chtít zpátky v nějakém horizontu.“

„Já jsem někdy obviňován, že je to lex Ludvík, ale on je to spíš lex Antiludvík,“ řekl poslancům ministr a bývalý šéf Fakultní nemocnice Motol, jedné z těch, které by se měly změnit na univerzitní. Univerzitní nemocnice by měly smlouvy s vysokými školami, jejichž studenti se budou v nemocnicích vzdělávat. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ve Sněmovně ideu přeměny fakultních nemocnic také hájil s tím, že je to jinde běžné.

O chodu nemocnic i o případném prodeji nemocnic bude v případě schválení zákona rozhodovat sedmičlenná rada, ve které budou sedět zástupci ministerstva zdravotnictví i financí, univerzity i zaměstnanců.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, jeho náměstkyně Lenka Teska Arnoštová a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ve Sněmovně

„Vidíme tam celou řadu problematických míst. Jedna třetina fakultních nemocnic hospodaří výborně, ale jedna třetina je dlouhodobě ztrátová. I když dostanou určitý úvěr od státu a budou ho dlouhodobě splácet, některým se to nepodaří. A potom se může stát, že budou prodány, zprivatizovány. V případě dluhové pasti, v případě privatizace by to pacient poznal,“ uvedl v úterý ve Sněmovně Vyzula.

Ministr Ludvík se proti tomu ohradil. Nic takového podle něj nebude možné. Vytváření nových dluhů by pak podle ministra zdravotnictví mělo zabránit to, že členové rady nemocnice by měli majetkovou odpovědnost za její činnost.

Kriticky vůči zákonu vystoupil expert ODS pro oblast zdravotnictví Bohuslav Svoboda. „Zákon dostatečně neřeší otázky řízení nemocnic, spolurozhodování univerzit a řešení finanční situace některých fakultních nemocnic, které jsou zadlužené a není jasné, kdo dluhy převezme,“ uvedl Svoboda.

Nechápe, proč ministerstvo zákon předložilo na poslední chvíli, necelý půl rok před koncem volebního období. Totéž vadí i dalším opozičním stranám, a to jak TOP 09, tak Úsvitu. Jak TOP 09, tak Úsvit ale zároveň deklarovaly, že zákon nechají projít prvním čtením, tak aby se jím poslanci dál mohli zabývat ve výborech. Hlavní bitva o zákon se tedy ještě v parlamentu odehraje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video