Blatný: Když se lidé utrhnou, čeká nás prů**r. Nemají, kam jít, namítá Benda

  • 1732
Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu vystoupil ve Sněmovně na jednání zdravotního výboru, kde shrnul epidemickou situaci v zemi. Během jednání se dostal do diskuze s poslancem Markem Bendou, který mu vyčetl, že se lidé musí tísnit ve městech a vláda je nepustí ani na chatu. Blatný však striktní omezení pohybu hájil, rozvolnění by podle něj vedlo jen ke zhoršení situace.

„Zcela otevřeně říkám, že když lidé nebudou dodržovat opatření, tak 12. dubna otevřeme školy tak maximálně na týden. Když se lidé o Velikonocích utrhnout ze řetězu, tak máme fakt velký prů**r,“ varoval Blatný na jednání zdravotního výboru. 

Ministr tím reagoval na otázky poslance Bendy, který nechápal, proč vláda trvá na zákazu pohybu mezi okresy. „Praha má 1,25 milionu obyvatel. To, co se dělo v úterý na náplavce, se bude opakovat celý týden. Z epidemiologického hlediska je to pro mě nepochopitelné. Proč lidi nepustíte na chaty? Je to jen zaujatost ministra vnitra, který si chce s Prahou vyřídit účty,“ vyčetl vládě Benda. 

Podle Blatného však není pravda, že by lidé v Praze neměli kam jít do přírody. „Na náplavku chtějí jít pít a my jim v tom musíme zabránit. Když to neuděláme, tak se vrátíme tam, kde jsme byli. Kdyby nebyl zákaz pohybu mezi okresy, tak tito lidé budou migrovat po celé zemi a stane se to, co se stalo v zimě ve Špindlu,“ upozornil ministr.

Během jednání také znovu potvrdil, že bude proti rozvolnění opatření, která se týkají kolektivních sportů dětí. „Je to špatné, že nemohou sportovat. Ale jejich návrat do škol je postaven na tom, že se spolu jednotlivé skupiny nepotkají. Kdyby se pak všichni sešli večer na florbalu, tak je to k ničemu. Sportu si vážím, ale budu ho podporovat až na to bude čas a nebude to zhoršovat stav epidemie a plnit nemocnice,“ řekl ministr.

Lidé rozumí opatřením, reagoval Blatný na výzvy, ať pustí děti na hřiště

Poslancům také předložil aktuální data ohledně očkování. Alespoň jednu dávku proti covidu-19 podle Blatného má již 40 procent lidí nad 70 let a 65 procent nad 80 let. Celkem už zdravotníci v Česku vyočkovali 1,7 milionu dávek vakcíny. Zhruba 500 tisíc lidí pak již obdrželo obě dvě dávky.

Efekt očkování se podle ministra již projevil v domovech seniorů. „Nákaza i úmrtí na covid odtamtud téměř vymizely. Velice podobně je tomu u zdravotnických pracovníků. Je naočkováno přes 75 procent lékařů a 60 procent zdravotních sester,“ doplnil. 

Celá epidemie jde velmi silně dolů

Dopoledne před poslanci školského výboru vystoupil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Poslancům řekl, že denní průměr počtu nakažených covidem-19 klesá týdně o zhruba 2000 až 2500. „Celá epidemie jde velmi silně dolů,“ uvedl.

V nemocnicích lze podle šéfa zdravotnických statistiků vidět pouze pomalý pokles, protože se epidemie přesouvá ze západní části České republiky na Moravu. Ve středu ráno byla v nemocnicích volná necelá čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem. Reprodukční číslo R se podle Duška aktuálně pohybuje okolo hodnoty 0,80.

V Česku v úterý přibylo 8568 nakažených. Poprvé od začátku února tak klesl úterní počet nových případů pod deset tisíc případů. Počet obětí se zatím vyšplhal na 26 421. 

Celá epidemie jde velmi silně dolů, řekl poslancům statistik Dušek

Rada vlády pro zdravotní rizika v úterý podpořila posunutí termínu druhé dávky očkování proti covidu. které už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný a prosazoval i její člen epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech.

Prodloužení termínu druhé dávky podpořil také imunolog Václav Hořejší. „Nevím, jestli se to opírá o nějaké výzkumy, které provedl výrobce. Vím, že u jiných vakcín se skutečně doporučuje prodloužit interval mezi první a druhou dávkou. Nevidím v tom žádný problém, spíše se to doporučuje,“ řekl iDNES.cz v úterý. Podle něj je tak možné naočkovat alespoň větší část populace první dávkou. Imunolog rovněž uvedl, že interval by se mohl prodloužit i u vakcíny AstraZeneca.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video