Ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupil v Praze ve Strakově...

Ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupil v Praze ve Strakově akademii na tiskové konferenci k opatřením MŽP proti suchu v loňském a letošním roce. (29. dubna 2020) | foto: ČTK

Prošel konec skládkování v roce 2030. Vyvážený kompromis, řekl Brabec

  • 71
Zákon o odpadech, který posouvá konec skládkování o šest let na rok 2030 a který poslancům vrátil Senát, schválila Sněmovna. Ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec označil zákon za vyvážený kompromis. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

„Pro nás je velkým zklamáním, jak málo je zákon ambiciozní,“ řekla šéfka výboru pro životní prostředí Dana Balcarová z České pirátské strany.

Předloha má zavést motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálního odpadu, a zvyšuje poplatky za ukládání odpadů.

Zákon umožní ukládat část odpadu na skládku za nynějších 500 korun za tunu. Příští rok by to bylo 200 kilogramů na obyvatele, váha by se postupně snižovala na 120 kilogramů v roce 2029.

Až nad tuto hmotnost by poplatek činil příští rok 800 korun za tunu odpadu, každoročně by rostl na 1850 korun za tunu v roce 2029.

S novým odpadovým zákonem by se mohla zvýšit maximální hranice poplatku, který vybírají za odpad obce od svých obyvatel. Nyní může činit až 1000 korun ročně, nově by mohl dosáhnout 1200 korun.

Ekologické organizace kritizují část návrhu, který podle nich zpětně odpouští poplatky za ten odpad, jenž provozovatelé skládek v minulosti označili jako jejich materiálové zabezpečení a poplatky za něj nezaplatili.

Sběrná místa na obaly musí být v 90 procentech obcí

Sněmovna potvrdila také novelu zákona o obalech, kterou Senát odmítl. Počítá s tím, že sběrná místa na obaly budou muset být v 90 procentech obcí. Mají to zajistit výrobci nebo prodejci obalů.

Novela stanovuje také povinnosti autorizovaných obalových společností, které budou povinny provádět takzvanou ekomodulaci. 

Znamená to, že budou finančně zohledňovat opakovanou použitelnost obalů a zvýhodňovat je před nerecyklovatelnými obaly. Cílem je zvýhodnit výrobky, jejichž používání či likvidace představují menší ekologickou zátěž. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Odpad

Video