Poslanci hnutí STAN (na snímku Věra Kovářová, Jan Farský a Vít Rakušan) byli iniciátory novely zákona o střetu zájmů, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

Poslanci hnutí STAN (na snímku Věra Kovářová, Jan Farský a Vít Rakušan) byli iniciátory novely zákona o střetu zájmů, kterou schválila Poslanecká sněmovna. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Část informací o majetkových poměrech starostů bude nově neveřejná

  • 36
Před blížícími se komunálními volbami se mění pravidla pro to, které z věcí týkajících se jejich majetku musí politici veřejně ukázat. Důvodem je, aby se vůbec našlo dost lidí, kteří by měli zájem kandidovat. Starostové nebudou muset zveřejňovat údaje o závazcích a movitých věcech. Prošel návrh, který předložili poslanci hnutí STAN.

U neuvolněných starostů a místostarostů, vyjma Prahy a statutárních měst, nebudou veřejné ani údaje o příjmech a jiných majetkových výhodách.

Naopak veřejné budou dál údaje o nemovitých věcech, cenných papírech, zaknihovaných akciích a podílech v obchodních korporacích. Všechny údaje budou komunální politici vyplňovat, změna je v tom, že se těmito údaji nebude moci probírat kdokoli.

Vyplývá to ze schválené novely zákona o střetu zájmů, pro kterou bylo 136 ze 161 přítomných poslanců. „Rezignovala celá řada starostů a místostarostů, hrozilo, že by neměl kdo kandidovat,“ uvedla poslankyně za hnutí STAN Věra Kovářová. Zdůraznila, že zákon se nijak nedotkne poslanců ani senátorů.

„Zachránili jsme komunální sféru,“ reagoval na schválení zákona lidovec Marek Výborný, který se při prosazení změny zákona také angažoval.

„Bohužel část aktivistů, neříkám všichni, ale i část politiků, kteří nemají ánunk o tom, co to znamená vykonávat takovou službu, vytváří dojem, že prostě všichni jsou sprostí podezřelí. Tak to prostě není. To, že když jsem se stal poslancem, tak že jsem se stal automaticky pro celou řadu lidí díky takovéto atmosféře hned zločincem ze sprostého podezřelého,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a bývalý starosta obce Strání blízko česko-slovenské hranice ve Zlínském kraji Ondřej Benešík.

Poslanec Výborný na otázku iDNES.cz, kdo je na vině toho, že část společnosti nahlíží paušálně na všechny lidi, kteří se angažují v politice, jako na ty, kdo do ní přišli kvůli svému osobnímu ohodnocení, odvětil že společnou vinu na tom mají někteří občanští aktivisté, média, ale i politici, kteří vyvolávájí mezi lidmi pocit, že v politice všichni kradou.

Pokud zákon schválí také Senát, bude platit ještě před letošními komunálními volbami. „Proto jsme ho prosazovali,“ uvedl lidovecký poslanec Výborný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video