Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se na to, jak prosadí novelu...

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se na to, jak prosadí novelu zákona o pohřebnictví, chystá velmi důkladně. Ve svém kanceláři má několik rakví. | foto: Dan Materna, MAFRA

Mrtvě narozené dítě už nebude odpad. Zpřísní se pravidla pro pohřby

  • 58
Rodiče, jimž se narodilo mrtvé dítě, budou mít nově nárok řádně ho pohřbít a dostanou čtyři dny na rozmyšlenou. Mrtvě narozené dítě už nebude považováno za odpad. Počítá s tím novela zákona o pohřebnictví, kterou schválili poslanci. Pohřební služby také budou například nově muset mít zvláštní místnost pro úpravu zemřelých.

„Upravovat zesnulé na chodbách je nepřípustné. Provozovatelé pohřebních služeb budou mít dva roky na to, aby si úpravnu vytvořili,“ uvedla k tomu již dříve ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

To může podle kritiků zákona vést ke zdražení pohřbů. „Pokud to pohřebky udělají, tak je to čistě jen jejich výmluva, novela nedává žádné důvody k tomu, aby se zdražily pohřby,“ uvedla Šlechtová.

Podmínkou pro pohřeb mrtvě narozeného dítěte bude, že plod narozený bez známek života bude muset mít 500 gramů a víc, nebo bude po dvacátém druhém dokončeném týdnu těhotenství, nebo alespoň 25 centimetrů dlouhý.

28.dubna 2017 v 11:05, příspěvek archivován: 28.dubna 2017 v 11:19

Novela zakona o pohrebnictvi prosla 3. ctenim ve Snemovne! Dekuji poslancum! A jdeme do Senatu. Mam radost!

Vystavovat těla mrtvých bez předchozí souhlasu nebude možné

Přijatá novela zákona o pohřebnictví bude mít dopad i pro komerční výstavy. Bude se jich týkat ustanovení, podle něhož nebude možné vystavovat tělo zemřelého bez jeho předchozího souhlasu.

Zákon také počítá s tím, že noví podnikatelé v pohřebnictví budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru, zakážou se nejlevnější papírové rakve. Bude sice moci být papírová, ale pětivrstvá, což bude nejnižší možná kvalita rakve. To aby z ní nebožtík nepropadl. Aby zákon začal platit, musí ho ještě potvrdit Senát a prezident.

Návrh počítá i s novým trestným činem - hanobení lidských pozůstatků. To má zabránit nešetrnému zacházení s mrtvými v některých pohřebních službách.

Člověku, který objedná pohřeb, bude muset pohřební služba dát detailní informace. „Chceme zlepšit celé prostředí v oblasti pohřebnictví,“ řekla poslancům ministryně, která v posledních měsících opakovaně prokazovala, že jí na této agendě velmi záleží.

Po celé zemi objížděla krematoria a pohřební služby. „Pouštěla jsem rakev s nebožtíkem do spalu, viděla jsem ten žeh,“ vyprávěla. Ve své kanceláři na ministerstvu měla dokonce skutečné rakve i jejich zmenšené makety.

Kriticky k zákonu vystoupil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Zákon podle něj zdraží pohřby. „Ideální je lidem nezdražovat život ani smrt,“ prohlásil. To, že zákon může zdražit pohřby, kritizoval i šéf klubu KSČM Pavel Kováčik..


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video