Nevěřte zeleným fanatikům, vybídl Zeman poslance v boji o Šumavu

  • 1139
Do boje o zákon o ochraně přírody a krajiny vstoupil osobně prezident Miloš Zeman. „Nevěřte zeleným fanatikům,“ řekl poslancům. Přišel je přesvědčit, aby kývli na takovou podobu zákona, kterou prosazuje Senát a která by podle něj byla lepší pro Šumavu. „Znamenala by konec národních parků,“ varoval ale ministr životního prostředí Richard Brabec.

O nových pravidlech pro národní parky Sněmovna v úterý nakonec nerozhodla. A není jasné, kdy se k jednání o zákonu vrátí.

„Nemohu být podezírán z toho, že miluji Senát,“ zahájil svou řeč před poslanci Zeman. Pak ale přešel k útoku na ekologické aktivisty. „Šumava je ničena zelenými fanatiky. Když někdo vykácí alej, tak se stává předmětem kritiky. Když někdo zničí šedesát tisíc stromů, tak se těm Bursíkům nic nestane,“ utrousil směrem k exministru životního prostředí Martinu Bursíkovi, kterého označil za přítele kůrovce.

Národní park Šumava, o němž se v souvislosti s novelou zákona mluví nejhlasitěji, podle prezidenta aktivisté dávno sami zničili.

V hospodářských lesích bylo podle něj zvykem, že strom, který byl napaden kůrovcem, byl pokácen. Zeman to označil za dobrou praxi. Podle něj skončila před deseti lety v době Bursíkova vedení ministerstva, kdy se podle Zemana ekologické aktivistky přivazovaly ke stromům napadeným kůrovcem. „Když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli - mám tím samozřejmě na mysli ty stromy - tak odešli,“ řekl Zeman. Tento krok podle něj vedl k rozšíření kůrovce.

V souvislosti s bezzásahovostí mluvil prezident o vytváření potěmkinovských vesnic. „Nemám rád, když někdo vytváří potěmkinovské vesnice, pokládám ho za podvodníka. Ale člověka, který věří potěmkinovským vesnicím, pokládám za hlupáka. A právě proto bych vás chtěl ve svém vystoupení poprosit, nevěřte zeleným fanatikům,“ řekl.

„Není nic smutnějšího, když umírají stromy. Když umírají kvůli fanatikům, kteří by si přáli umělou, nikoli přírodní divočinu,“ uvedl Zeman. Při odchodu ze Sněmovny řekl, že bude vetovat zákon o ochraně přírody a krajiny, když ho poslanci schválí ve sněmovní verzi. Poslanci pak ještě o zákonu diskutovali, ale jednání uťala kolem půl sedmé večer poslankyně ODS Jana Černochová žádostí o přestávku na poradu klubu. Právě její strana je ve Sněmovně bojuje o totéž, co Zeman. Ale zastánci jiné podoby zákona jsou v početní převaze.

Ministr Brabec říká, že Senát do zákona vložil dračí vejce

Ministr životního prostředí Brabec považuje zákon za tak důležitý, že v klubu vládního hnutí ANO prosadil závazné hlasování pro původní návrh schválený ve Sněmovně, tedy i proti prezidentovu názoru. Problém podle něj vyplývá z „dračích vajec“, které Senát do zákona o ochraně přírody a krajiny vložil.

„Není to patetické zvolání, je to bohužel realita,“ řekl ještě před příjezdem a projevem prezidenta Brabec.

Chyba podle něj tkví v tom, že senátoři se pokoušejí zrušit dlouhodobý cíl ochrany přírody v národních parcích. Senátní verze podle Brabce obsahuje zásadní právní a systémové chyby a vedla by k právnímu chaosu.

„Je to určitý ideologický střet,“ odvětil Brabec na otázku iDNES.cz, čím si vysvětluje postoje prezidenta. „Dlouhodobě se netají tím, že považuje národní parky v České republice za příliš striktní,“ řekl ministr.

Zeman podle něj sdílí postoj některých obcí, které si myslí, že trpí pod jhem národního parku. Brabec proto počítá i s tím, že až Sněmovna veto Senátu přehlasuje, bude zákon ještě jednou vracet poslancům právě prezident Zeman a potřebných nejméně 101 hlasů se bude muset najít ještě jednou.

V odmítnutí senátní verze zákona o ochraně přírody a krajiny nebude ANO samo. „Největší část poslaneckého klubu se postaví za sněmovní verzi,“ řekl také šéf klubu ČSSD Roman Sklenák. Ještě před schůzí se také před parlamentem konala demonstrace na podporu sněmovní verze zákona, kterou podporují i ekologové a ministr Brabec. (více o ní zde)

Pro sněmovní verzi zákona budou KDU-ČSL, TOP 09 i hnutí Úsvit. Hlasů pro přehlasování Senátu i k nevoli Miloše Zemana je tak zdánlivě dost. Brabec si myslí, že o zákonu o ochraně přírody a krajiny by se mohlo hlasovat až příští týden. Podle něj se nyní kritici zákona soustředí na to, že když neprojde senátní verze, aby zároveň neprošla ani původní schválená Sněmovnou. „Budeme si muset ohlídat, abychom měli 101 hlasů. Nemůžeme o tom hlasovat kterýkoli den v kteroukoli hodinu,“ řekl novinářům Brabec.

„Chceme, aby pro nás i naše děti byly zachovány takové kouty přírody, kde bude k vidění ještě divoká příroda bez silných zásahů člověka,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Přítomnost národního parku přináší regionu prosperitu,“ řekl poslanec za TOP 09 Michal Kučera. Podle něj díky existenci národního parku na Šumavu ročně přichází milion návštěvníků, kteří přinášejí peníze a rozvoj služeb.

Odpůrci senátní verze zákona demonstrovali před Sněmovnou:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue