Komisi GIBS vede poslanec ANO. Probíhá politický převrat, řekl Bartošek

  • 789
Komisi, která dohlíží na Generální inspekci bezpečnostních sborů vyšetřující trestné činy policistů povede poslanec ANO Jiří Mašek. V tajné volbě porazil dva kandidáty opozičních stran ODS i Pirátů. „Probíhá politický převrat v České republice," řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Už na začátku týdne oznámil rezignaci ředitel GIBS Michal Murín.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek to označil za větší skandál, než když komisi vedl Zdeněk Ondráček z KSČM, který v listopadu 1989 jako policista zasahoval na demonstracích namířených proti totalitnímu režimu a nikdy se za to ani neomluvil.

„Poté, co trestně stíhaný bývalý agent komunistické StB ve funkci předsedy vlády odstranil z funkce ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, tak do čela komise pro kontrolu této inspekce byl zvolen personální zaměstnanec politické divize, kterou vlastní tento bývalý agent Stábní bezpečnosti a trestně stíhaný premiér,“ prohlásil doslova ve Sněmovně Kalousek.

„Babiš volbou svého poslance Maška do čela komise právě dokončil ovládnutí GIBS. Té GIBS, která dozírá na policii vyšetřující jeho podvody. Toto už ani nelze označit jako střet zájmů, to je opevňování se na dobytém území,“ napsal na Twitteru občanský demokrat Martin Kupka.

18.dubna 2018 v 15:14, příspěvek archivován: 18.dubna 2018 v 17:39

Babiš volbou svého poslance Maška do čela komise právě dokončil ovládnutí GIBS. Té GIBS, která dozírá na policii vyšetřující jeho podvody. Toto už ani nelze označit jako střet zájmů, to je opevňování se na dobytém území.

Faltýnek: Opozice nenašla společného kandidáta

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se podivil nad tím, že kontrolní komisi povede poslanec vládního hnutí, když dosud deklarovalo, že náleží opozici. „Udělali jsme na začátku chybu, teď se to obrací proti nám,“ ohradil se proti slovům opozičních poslanců šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Bohužel se opozici nepodařilo najít žádného společného kandidáta,“ prohlásil.

Komise je pod drobnohledem i proto, že dohlíží na orgán, jehož šéfa vyzýval Babiš k rezignaci, což část opozice vnímala jako způsob, jak dostat pod tlak i vyšetřovatele případu, ve kterém je stíhán Babiš i jeho blízcí – tedy kvůli dotaci na farmu Čapí hnízdo.

Jedině GIBS může totiž zpochybnit pozici vyšetřujících policistů, tedy i Pavla Nevtípila, jehož nestrannost premiér napadl.

Mašek porazil kandidáta Pirátů Mikuláše Ferjenčíka a poslankyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou z ODS. Mašek dostal 105 hlasů, Majerová Zahradníková 37, Ferjenčíka 30 poslanců ze 175, kteří se volby zúčastnili.

18.dubna 2018 v 14:39, příspěvek archivován: 18.dubna 2018 v 14:58

Předsedu komise pro kontrolu GIBS obsadilo ANO, podle všeho ve spolupráci s SPD a KSČM. Upřímně si myslím, že si to zaslouží větší demošku než Ondráček. Především to ukazuje nakolik pan Faltýnek a inženýr Babiš drží slovo, když slibovali, že kontrolní komise poslanecké sněmovny dostanou zástupci opozice.

Místo v čele komise se uvolnilo potom, co na funkci rezignoval začátkem Ondráček po protestech na náměstích českých a moravských měst. Ačkoli mu do čela komise pomohla spolupráce vládního ANO s komunisty a SPD ve Sněmovně, premiér v demisi Andrej Babiš dal od jeho podpory ruce pryč a Ondráček po několika dnech skončil ve funkci sám.

„Něco jsem v životě dokázal,“ řekl Mašek. Prohlásil, že se bude chovat nadstranicky a neobává se protestů podobných, jaké byly proti Ondráčkovi.

Zdeněk Ondráček odstoupil z čela komise pro kontrolu GIBS (6. 3. 2018):

6. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video