Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stanjura vyzval k úsporám. Koaliční návrhy by zvýšily schodek na 375 miliard

  5:47aktualizováno  16:43
Změnu státního rozpočtu na letošní rok, která by zvýšila schodek o 50 miliard na 330 miliard korun, projednávali ve čtvrtek poslanci. „Přivítám návrhy, které budou směřovat k úsporám ve státním rozpočtu,“ vyzval ministr financí Zbyněk Stanjura. Jeho kolega z vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ale navrhl další zvýšení schodku o 7 miliard.

Ministr financí Zbyněk Stanjura. ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný ve Sněmovně při jednání o novele státního rozpočtu na letošní rok | foto: ČTK

Pozměňovací návrh zdůvodnil potřebou zajistit peníze na sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti.

„Navrhované zvýšení vybraných dávek odráží legislativní úpravy a neočekávaný vývoj čerpání odvíjející se od energetické krize a války na Ukrajině,“ napsal Jurečka ke zdůvodnění svého návrhu.

Později řekl, že vychází z dohody s koaličními partnery včetně ministra Stanjury. Dohodu v koalici potvrdil šéf poslanců ODS Marek Benda.

Na dávky nemocenského pojištění má jít o 2,3 miliardy korun víc kvůli vyšší nemocnosti související s dopady covidu-19. Na dávky pomoci v hmotné nouzi má jít o 1,465 miliardy více kvůli vysokému čerpání mimořádné humanitární dávky pro uprchlíky z Ukrajiny. O 900 milionů korun se má navýšit částka na příspěvky na péči, které dostávají lidé s tělesným postižením.

Výdaje na podpory ministr Jurečka navrhl navýšit o 900 milionů korun, dávky sociální podpory a pěstounské péče o 535 milionů korun v souvislosti s navýšením normativů pro výpočet příspěvku na bydlení od října.

O půl miliardy korun má vzrůst částka, kterou má ministerstvo práce na výplatu důchodů. Výdaje na dávky lidem se zdravotním postižením chce ministr Jurečka zvýšit o 400 milionů korun.

Zvýšení schodku o dalších 38 miliard korun navrhli poslanci za ODS Ivan Adamec a za STAN Tomáš Müller. „Jedná se o navýšení výdajů o 8 miliard korun v souvislosti se zajištěním příspěvků na úhradu nákladů za energie a navýšení výdajů o 30 miliard korun na zajištění finančních prostředků pro podnikatelské subjekty v souvislosti s mimořádným růstem cen energií,“ zdůvodnili svůj nárvrh.

Přijetí obou pozměňovacích návrhů podaných vládními poslanci by znamenalo zvýšení letošního schodku na 375 miliard korun.

Vezměme 30 milionů Hradu, navrhli poslanci

Snížit výdaje Kanceláři prezidenta republiky o 30 milionů korun navrhuje pětice vládních poslanců - lidovec Šimon Heller, šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek, Pavel Žáček z ODS, Ondřej Lochman z hnutí STAN a Pavel Klíma z TOP 09.

„Prezident Zeman nepracuje, nejezdí na zahraniční návštěvy, nepřijímá návštěvy a svoji práci dělá možná na 15 procent. Jeho okolí zneužívá tento stav a ve velkém utrácí za nic. Není fér, aby všichni šetřili a na Hradě pokračoval hradní mejdan,“ řekl Heller.

Není fér, aby všichni šetřili a na Hradě pokračoval mejdan, řekl poslanec

Vládní poslanci poukazují také na počínání prezidenta Miloše Zemana po pravomocném odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterého pak Zeman omilostnil.

„Celých 30 milionů, které navrhujeme odebrat Kanceláři prezidenta republiky, chceme vzít z rozpočtu Miloše Baláka, který je zodpovědný za správu Obory Lány. Člověku, který byl pravomocně nezávislými soudy odsouzen za manipulaci veřejných zakázek a díky prapodivné milosti prezidenta Zemana může vykonávat svoji činnost i nadále. Z tohoto důvodu chceme vzít peníze právě jemu, abychom snížili riziko, že s našimi společnými financemi se nebudou dít manipulace, podvody a další nekalosti,“ uvedl Heller.

A co by se mělo dít s penězi odebranými Hradu? Úřad vlády by na protidrogovou politiku dostal 12 milionů korun a ministerstvo školství na podporu mládežnických spolků 18 milionů korun.

Vy jste povinen navrhnout úspory, vyčetla ministrovi Stanjurovi Schillerová

Kriticky na výzvu ministra Stanjury, aby poslanci přišli s úsporami, reagovala šéfka poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová.

„Vy jste povinen navrhnout úspory, nemáte připraveno nic,“ řekla Schillerová. Vyčetla Stanjurovi, že prosadil ve vládě návrh rozpočtu na příští rok, který počítá s virtuálními příjmy.

Vláda totiž dosud dosud ani nepředložila návrh na zdanění mimořádných zisků velkých firem v energetickém a těžebním sektoru, petrolejářství a bankovnictví. Právě tento příjem má přitom krýt zastropování cen silové elektřiny a plynu. Stanjura by kvůli tomu podle Schillerové měl rezignovat.

Její kolega, exministr průmyslu a obchodu za ANO Karel Havlíček, vyzval vládu, aby ustoupila od dříve schváleného úsporného tarifu a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie a ušetřené peníze místo toho použila na další snížení stropu pro cenu silové elektřiny a plynu. Úsporný tarif je podle něj bývalého ministra a nyní místopředsedy Sněmovny překonaný.

„To jen budeme utrácet peníze a domácnosti to nepocítí,“ řekl Havlíček.

Když jsme schvalovali rozpočet, nevěděli jsme, že Putin vtrhne na Ukrajinu, upozornil ministr

Stanjura ve Sněmovně uvedl, že zastropování ceny elektřiny a plynu nahradí v příštím roce úsporný tarif.

Navrhovanou změnu rozpočtu na letošním rok zdůvodňuje ministr financí dopady ruské invaze na Ukrajinu a vysokou mírou inflace. „Když jsme schvalovali rozpočet na rok 2022, nevěděli jsme, že Putin vtrhne na Ukrajinu,“ zdůraznil Stanjura.

Jedním z dopadů ruské agrese byl příchod uprchlíků z Ukrajiny. Kvůli tomu byla schválena humanitární dávka 5 tisíc korun měsíčně a výdaj 8 miliard korun. Později parlament humanitární dávku snížil na částku ve výši životního minima. Ta je pro dospělého nyní 4620 korun měsíčně, pro dítě do 18 let a nezaopatřené do 26 let jde teď o 3320 korun.

Ve čtvrtek projednávali poslanci úpravy rozpočtu ve druhém čtení, kdy mohli předkládat pozměňovací návrhy.

Stanjura řekl, že na rozdíl od klasického projednávání rozpočtu, kdy poslanci nejprve kývnou na výši schodku a pak už mohou jen přesouvat peníze uvnitř rozpočtu, bude možné o všech pozměňovacích návrzích hlasovat a případně tak ještě i schodek navržený vládní novelou upravit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:32

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29

V Polsku byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

19. dubna 2024  11:20

„Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to...

Prodej bytu 3+kk 65 m2
Prodej bytu 3+kk 65 m2

K Přívozu, Brozany nad Ohří, okres Litoměřice
2 790 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...