Ať vládne šest demokratických stran a ANO je toleruje, navrhl Bělobrádek

  • 2178
S novou překvapivou variantou, jak by mohlo být vyřešeno půl roku od voleb vlekoucí se jednání o vládě, přišel šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Byla by to menšinová vláda šesti stran, které mají dohromady 85 poslanců, a tu by podle něj mohlo tolerovat ANO se 78 poslanci. Komunisté a SPD Tomia Okamury by zůstali úplně bokem, bez vlivu.

„Odmítáme, že by byly jen dvě varianty. Vláda s premiérem Babišem, nebo předčasné volby. Je celá řada variant, vláda bez předsedy ANO, bez předsedů stran, polopolitická vláda, úřednická vláda. Je i možnost, aby byl pověřen někdo jiný, než nominant hnutí ANO,“ řekl Bělobrádek.

Argumentoval tím, že šest demokratických stran ve Sněmovně má dohromady více poslanců (85) než ANO (78). „ANO by mohlo tolerovat menšinovou vládu. Hnutí ANO selhává při vyjednávání,“ řekl Bělobrádek.

Fiala požádal o schůzku Zemana kvůli sestavování vlády

„Hnutí ANO je vítězem voleb, ale nezískalo takový mandát, aby mohlo samo sestavovat vládu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Je třeba dospět k vládě, která by se opírala o důvěru Sněmovny. ODS se cítí jako alternativa k hnutí ANO,“ uvedl Fiala.

ODS je druhá nejsilnější strana Sněmovny s 25 křesly. Fiala řekl, že prezident Miloš Zeman má teď podle něj všechny karty v ruce a může přispět ke konci politické krize. Fiala požádal o přijetí u Zemana. Variantu, s níž přišel Bělobrádek, nepokládá za realistickou.

„Nebyly vyčerpány všechny možnosti, které hnutí ANO mělo,“ řekl k dosud neúspěšnému vládnímu vyjednávání předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zeptám se ho, jak vážně to myslí,“ řekl Bartoš k návrhu, s nímž přišel šéf lidovců, aby společně vládlo šest stran s tolerancí ANO.

ANO právě jedná o tom, s čím Babiš zamíří do Lán s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš se chce zeptat poslanců ANO, zda má stále jejich důvěru, aby vládu zkusil sestavit.

„Je to pětiměsíční maraton neschopnosti, který paralyzuje Poslaneckou sněmovnu,“ uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský. „Je to nešťastná situace, do které nás uvrhl Andrej Babiš,“ dodal. Po přijetí Babiše v Lánech se ve středu uskuteční jednání opozičních demokratický stran - ODS, Pirátů, sociální demokracie, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN, které ji iniciovalo. Mají koordinovat možný společný postup šesti demokratických stran.

V den, kdy se Babiš od prezidenta dozví, zda bude mít dál šanci sestavovat vládu poté, co selhalo jeho jednání s ČSSD, vyzvala také TOP 09, aby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády někoho jiného. „Druhý pokus by neměl dávat Andreji Babišovi, ani jiné osobě hnutí ANO,“ řekl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. „Není přijatelná ani varianta úřednické vlády,“ tlumočil Pospíšil názor předsednictva TOP 09. Druhá nejmenší strana ve Sněmovně má k možnosti jednání s hnutím ANO nejtvrdší postoj ze všech. Jako jediná vylučuje jakékoli vyjednávání s Babišovým hnutím. Pospíšil dokonce použil slova o ústavní krizi.

Některé strany řekly, že by se do vyjednávání o vládě byly ochotny zapojit, ale jen v případě, že by vládu nesestavoval trestně stíhaný Babiš - to je postoj lidovců, hnutí STAN a po krachu vyjednávání s Babišem se k tomu kloní také sociální demokracie. Piráti mají ještě podmínku, že by ve vládě nesmělo mít hnutí ANO většinu. ODS řekla, že by byla ochotna s ANO mluvit, ale také by premiérem nemohl být Babiš.

Se sociální demokracií už ne, řekl šéf poslanců ČSSD

„Hnutí ANO zahodilo týdny jednání,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. ČSSD bude nyní postupovat jako opoziční strana.

„Já si myslím, že on ještě nějakou dobu bude Andreje Babiše držet, ale jeho trpělivost s panem Babišem nemůže být bezmezná. Dnes ještě počítá s Andrejem Babišem, ale za čtrnáct dnů to může být jinak,“ uvedl k setkání Babiše s prezidentem Chvojka.

„Už ne Andrej Babiš, aby ČSSD šla do vlády, ale někdo jiný,“ odmítl možnost, že by sociální demokracie ještě mohla změnit názor a účastnit se vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video