Elektrická koloběžka, kterou je možné za poplatek půjčit přes aplikaci a...

Elektrická koloběžka, kterou je možné za poplatek půjčit přes aplikaci a zaparkovat zase kdekoliv, se stává součástí ulic řady měst. (12.října 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Poslanci kývli na povinné přestávky řidičů, pohádali se kvůli koloběžkám

  • 212
Poslanci schválili novelu která ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut a zavádí opatření proti neoprávněným zásahům do tachografů. Poslanec Jan Čižinský, člen pražského zastupitelstva za uskupení Praha sobě a poslanec za KDU-ČSL, se neúspěšně snažil prosadit, aby mohla obec odstranit po chodnících se povalující koloběžky.

„Co se děje s takovou koloběžkou, aby se o ní člověk nepřerazil. Koloběžku nejde odtáhnout, jediné co je možné s tou koloběžkou dělat, je možné dát na ni botičku,“ řekl Čižinský.

Jeho návrh zavádí pojmy obecní mobilita a vozidla obecní mobility pro odlišení od motorových vozidel. K poskytování služby by bylo nově nutné kladné stanovisko obce, která by stanovovala pravidla provozu sdílených kol a koloběžek. Nesprávně zaparkované nebo rozbité vozidlo by mohla nechat obec na náklady provozovatele odtáhnout.

„Byl bych rád, abyste si to řešili v Praze a neřešili to v Poslanecké sněmovně,“ uvedl poslanec za ČSSD Jan Birke. „Když se to nebude řešit, ono to k vám do Náchoda přijde taky,“ opáčil Čižinský. Pokud to parlament nebude regulovat, budou se podle něj válet tisíce koloběžek a kol po městech.

„Není to jen otázka Prahy, je to otázka velkých měst,“ řekla poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Návrh, aby obce mohly z chodníků odstraňovat překážející koloběžky či kola, podpořilo 55 ze 184 poslanců, což k jeho přijetí nestačilo. Zákon zakotvující povinné přestávky do řidiče nákladních aut posoudí nyní Senát.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video