Vondráček nechal „zkušebně“ hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Neprošlo

  • 82
S kolegy poslanci si zažertoval předseda Sněmovny Radek Vondráček. Využil problémů s hlasovacím zařízením v dolní komoře parlamentu, aby po opakovaných přestávkách kvůli jeho opravě nechal zkušebně hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Před tím řekl, že ho nic jiného nenapadá. „Každý ať hlasuje nějak, něco zmáčkněte,“ řekl poslancům.

K žertování Vondráčka však některé strany přistoupily spíše vážně. I když je šéf dolní komory parlamentu nabádal, ať se nebojí hlasovat, že jde jen o zkoušku hlasovacího zařízení, poslanci ODS a Pirátů si dali pozor, aby nepřidali ani jeden hlas pro.

A jak tedy toto nevážně míněné hlasování dopadlo? „Pro rozpuštění Sněmovny“ bylo jen 61 ze 153 přítomných. Nakloněno tomuto druhu vtipkování bylo 40 poslanců ANO. Jaké tlačítko poslanci zmáčkli, se můžete podívat zde. „Je zajímavé, že zkušební hlasování dopadlo tak, že bylo zamítnuto. Tady ani zkušební hlasování neprojde,“ komentoval to Vondráček.

K rozpuštění Sněmovny z vůle poslanců je třeba nejméně 120 hlasů a znamená předčasné volby. K těm mohou podle Ústavy vést i tři neúspěšné pokusy o sestavení vlády, ale prezident Miloš Zeman řekl, že by ani v takovém případě Sněmovnu nerozpustil. Premiér v demisi Andrej Babiš občas zmíní, že kdyby vyjednávání o vládě nevyšlo, zkusí se stranami jednat o rozpuštění Sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video