Poslanci se přeli o zákaz kouření, pobavilo je srovnání se sexem

  • 2296
Dva dny poté, co Ústavní soud odmítl zrušit zákaz kouření v restauracích, začala Sněmovna projednávat návrh na jeho zmírnění. Někteří poslanci namítali, že zákaz vyhání kuřáky z hospod na ulici. „Sex na veřejnosti dělat nemůžete, přitom je na rozdíl od kouření žádaný,“ pobavil kolegy svým argumentem Milan Brázdi z ANO. Přitom vláda je proti změkčování zákona.

Brázdil uvedl, že jako lékař a nekuřák by byl rád, aby byli lidé, kteří páchají rituální sebevraždu, zavření někde ve škatulkách a neznečišťovali vzduch maminkám s malými dětmi.

„Dovolte mi srovnání kouření se sexem. Sex je chtěná, potřebná a společensky žádaná věc, ať už kvůli rozmnožování, nebo jako rekreace. Je to bezva věc. Teď si představte, že sex je zakázáno provozovat na veřejnosti. Nesmí se to, ač je to žádané. Kouření je nežádoucí a dané do prostoru,“ uzavřel svůj proslov Brázdil, zatímco se poslanci zalykali smíchy.

Shrnul tak hlavní argumenty poslanců, kteří vystupovali za zmírnění protikuřáckého zákona. Místopředseda Sněmovny, Pirát Vojtěch Pikal argumentoval plnými chodníky, kvůli nimž musí lidé chodit po silnicích. Lídr SPD Tomio Okamura řekl, že v Poděbradech jsou po zavedení zákazu kouření v restauracích chodníky plné nedopalků.

Naopak poslanec Rostislav Vyzula z ANO naznačoval, že ideální by bylo zakázat kouření i v parcích a na veřejnosti. Poslanci nakonec zákon v pátek nestihli projednat a už před druhou hodinou odpoledne se rozešli.

Změkčení zákona nepodpoří ani vláda

Změkčení zákona rozhodně odmítl ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, jehož ministerstvo si nechal udělat průzkum veřejného mínění. „Veřejnost je na straně zákazu kouření v restauracích, 68 procentům občanů nevadí,“ zmínil Vojtěch. Průzkum udělala agentura STEM na přelomu března a dubna a ptala se 1 033 občanů starších osmnácti let.

Návrh, jímž se téměř devět desítek poslanců z osmi sněmovních stran – tedy ze všech, kromě KDU-ČSL – snaží tento zákon zrušit, by podle Vojtěcha měl být zamítnut hned na začátku projednávání.

Zamítavé stanovisko k zákonu zaujala i vláda Andreje Babiše v demisi a Vojtěch na dotaz iDNES.cz řekl, že na odmítnutí zákona se shodl i poslanecký klub ANO. Dodal, že i když nemůže garantovat, jak bude hlasovat každý jeden poslanec vládního hnutí, věří, že zákon by neměl projít. K tomu by měl napomoci i verdikt Ústavního soudu z tohoto týdne.

„Je třeba říci, že zákon platí jedenáct měsíců. Měnit zákon po tak krátké době bez komplexního vyhodnocení je špatně,“ řekl. Připomněl, že zákon je klíčový v prevenci chorob spojených s kouřením. „Denně u nás zemře plný autobus lidí na nemoci spojené s kouřením,“ uvedl Vojtěch.

„Ve Spojených státech, o nichž nikdo nepochybuje, že jsou svobodnou zemí, si nezapálíte ani v restauraci, ani ve veřejném parku,“ uvedl v pátek ve Sněmovně lékař, plicní chirurg Pavel Pafko.

Nechte rozhodnutí na majiteli hospody, navrhují poslanci

Podle návrhu 86 poslanců by se majitelé barů a výčepů do 80 metrů čtverečních mohli rozhodnout, že jejich podnik je kuřácký. „S tím, že by se tam nesmělo v takové chvíli vydávat jídlo,“ uvedl poslanec ODS Marek Benda, iniciátor pokusu vrátit kouření do restaurací.

Dalším navrženým principem je zrušení odpovědnosti hostinského za to, jestli nalije alkohol dospělému, který pak bude vykonávat činnost, při níž by mohl někoho ohrozit.

„Právě proto, že není možné mít vyhrazené prostory vyčleněné pro kouření, vyhnal zákon kuřáky do ulic,“ kritizoval ve Sněmovně Benda platný zákon. „Došlo ke snížení prodeje tabákových výrobků,“ oponoval mu poslanec ANO Vyzula. „Za pětiměsíční období po účinnosti zákona došlo ke snížení počtu hospitalizací u vyskytujících se nejvíc u kuřáků. Nestojí to za to, tolik životů zachránit?“ hájil platný zákon Vyzula.

Zákaz kouření v restauracích je v evropských zemích běžný, v České republice platí teprve od konce loňského května. Prosadila to po mnoha letech bojů o toto téma až vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

13. února 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video