Koalice prosadila noční jednání. Schillerová: Není to proti zákoníku práce?

  6:17aktualizováno  16:29
Poslanci se chystají na noční jednání, na programu mimořádné schůze jsou totiž zákony, které vadí opozici. Jen přijetí programu bránily ANO a SPD pět hodin, až pak poslanci pěti vládních stran prosadil svou a kývli i na návrh šéfa poslanců ODS Marka Bendy, aby se mohlo jednat i po půlnoci.
Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku Alena Schillerová (ANO). (3....

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku Alena Schillerová (ANO). (3. května 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

„Nejsem si jista, že nedochází k porušení zákoníku práce, hygieny práce,“ reagovala šéfka poslanců ANO Alena Schillerová s ohledem na zaměstnance Sněmovny. Například restaurace Sněmovny má bez ohledu na jednání poslanců zavřít dvě hodiny po půlnoci.

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že pokud poslanci do večera projednají aspoň tři ze šesti bodů mimořádné schůze, udělá vše pro to, aby Sněmovna v noci nejednala a Schillerová i ostatní mohli v noci spát.

Jsem šokován, jak je vláda v pohodě, je třeba lidem pomoci, řekl Babiš

Expremiér Andrej Babiš před tím kritizoval ve Sněmovně vládu, protože podle něj dělá málo pro to, aby pomohla lidem řešit obrovské nárůsty cen u energií. „Jsem šokován, jak je vláda v pohodě. Je třeba lidem pomoci a je třeba jim pomoci rychle,“ řekl Babiš. Lidé podle něj musí na faktuře za elektřinu vidět nulu v položce DPH a nulu v položce příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Připomněl, že když jeho vláda rozhodla o mimořádném prominutí DPH za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec loňského roku, inflace byla 5,3 procenta, a vystřelila, když toto opatření vláda Petra Fialy letos neprodloužila. „Neříkám, že je to Fialova drahota, je to inflace a jsme třetí nejhorší v Evropě,“ prohlásil Babiš.

Vystoupil na mimořádné schůzi Sněmovny, na níž poslanci rozhodnou o snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotního pojištění, zrušení EET či o novele zákona o střetu zájmů, která poslancům zcela zakáže vlastnit média. Opozici vadí, že se místo toho nejedná o návrzích proti zdražování energií.

Spacáky, karimatky s sebou máme, hlásí Benda přípravu vlády na noční schůzi

„Lidé se bojí, mají obavy o budoucnost. Mají pocit, že jsou hozeni přes palubu,“ řekla ve Sněmovně Babišova kolegyně šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Prohlásila, že těmto obavám občanů rozumí, protože skokově zdražuje všechno a vláda je k tomu naprosto netečná.

„V době, kdy se občané potýkají s růstem cen energií, tak vládní koalice místo toho, aby řešila tyto pravé problémy České republiky, řeší zákony, které odmítáme a které jsou proti zájmům občanů,“ řekla bývalá ministryně financí.

„Na mimořádné schůzi by měly být projednávány úplně jiné body, které se týkají občanů,“ řekla i místopředsedkyně Sněmovny Jana Vildumetzová. Kromě zdražování cen energií je to i uprchlická krize kvůli válce, kterou rozpoutalo Rusko proti Ukrajině.

Kde jsou návrhy, které se týkají zdražování? Je otřesné, jaké priority má koalice, řekl Okamura

Kriticky vůči vládě vystoupil i šéf hnutí SPD Tomio Okamura. „Kde jsou nějaké návrhy vlády, které se týkají zdražování? Je otřesné, jaké priority má vládní koalice,“ prohlásil Okamura. Označil to za zásadní selhání vlády.

„Sviňárna je, že neřešíte problémy zdravotně postižených, kteří se nemohou sami pomoci,“ vyčetl také vládní pětikoalici Tomio Okamura.

„Nevím, proč neřešíme věci, které lidi trápí. Dvacet procent domácností míří k chudobě,“ podivil se ve Sněmovně navrženému programu schůze bývalý vicepremiér, ministr průmyslu a a obchodu i dopravy Karel Havlíček.

ANO a SPD blokují jednání o vládních návrzích

Jak ANO, tak SPD daly už dříve najevo, že některé návrhy vlády jsou pro ně natolik sporné, že jejich přijetí budou brzdit je i formou obstrukcí.

SPD řekla, že bude obstruovat snížení plateb státu do zdravotního pojištění i kvůli korespondenční volbě českých občanů ze zahraničí. V případě, že dojde na noční jednání, počítá ANO s tím, že jeho poslanci se budou v jednacím sále střídat a „držet služby“. „Fyzicky se to nedá zvládnout, aby tu všichni byli ve dne i v noci,“ řekla iDNES.cz Schillerová.

„Jsme připraveni na tu schůzi. Dostatečně jsme se vyspali,“ řekl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Sněmovní menšina má podle něj právo říci své názory k předloženým návrhům, ale nemůže vládní koalici zabránit, aby své návrhy prosadila.

Poslanci ukončí pandemickou pohotovost

Poslanci na mimořádné schůzi na návrh vlády ukončí pandemickou pohotovost. Vláda ji navrhla ukončit již 3. května, protože covid-19 momentálně zeslábl natolik, že už není nutná.

Je ovšem otázka, kdy přesně se poslanci k hlasování o tom vůbec dostanou. Je to až pátý bod mimořádné schůze a mnohahodinová slovní přestřelka se dá čekat už před schválením programu schůze.

V pondělí v Česku přibylo 1680 nových případů covidu. V nemocnicích je s covidem 615 lidí. V době pandemické pohotovosti může ministerstvo zdravotnictví vydávat protikoronavirová opatření podle pandemického zákona.

Na platbách do zdravotního pojištění chce vláda letos ušetřit 14 miliard, budou obstrukce

Tvrdý střet se dá čekat o návrh na snížení plateb za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění. Stát takto platí za důchodce, děti, studenty, matky na mateřské, nezaměstnané. Bývalá vláda Andreje Babiše loni rozhodla o navýšení plateb o 200 korun na 1 967 korun za osobu měsíčně. Od července by se měla podle Fialovy vlády částka snížit na 1 567 korun, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Pro státní rozpočet to má do konce roku znamenat úsporu asi 14 miliard korun.

Nepřijatelné je to jak podle šéfa SPD Tomia Okamury, tak podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové. „Proč bere vláda zdravotním pojišťovnám čtrnáct miliard?“ ptá se Schillerová. Navíc je nyní v zemi dalších 300 tisíc státních pojištěnců, upozornila na 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, za něž stát platí zdravotní pojištění. „SPD bude tento zákon obstruovat,“ řekl Okamura.

„Potvrdili jsme si, že máme ve věci toho zákon společný zájem,“ odvětil Radim Fiala na dotaz, zda SPD jednalo o společném postupu při obstrukcích s hnutí ANO. Stejně tak SPD, že hodlá blokovat korespondenční volbu ze zahraničí. „Tento návrh je pro nás nepřijatelný,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala.

ANO vadí vládní návrh novely o střetu zájmů

Hnutí ANO už v předstihu oznámilo, že bude ve Sněmovně blokovat přijetí vládního návrhu novely zákona o střetu zájmů.

Novela počítá s tím, že poslanci či ministři nesmějí ovládat provozovatele médií. Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se nově vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Podobně tomu bude u společností v případě omezení u veřejných zakázek, dotací a investičních pobídek, které míří na členy vlády.

Vládní poslanci nepovažují za dostatečné, že Andrej Babiš kvůli novele zákona o střetu zájmů svůj majetek převedl do dvou svěřenských fondů, ale je dál konečným beneficientem holdingu Agrofert, který vlastní mediální dům MAFRA. Ten vydává deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny a Metro. Součástí mediálního domu MAFRA je i portál iDNES.cz.

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michále řekl, že obstrukce, které se dají ve Sněmovně očekávat, budou vyplývat právě ze snahy opozice zabránit přijetí novely zákona o střetu zájmů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Země NATO smí na Ukrajinu, Alianci tím nezapojí do války, tvrdí Bundestag

29. března 2024  10:48

Podle dokumentu, který připravily výzkumné služby Německému spolkovému sněmu (Bundestag), je možné...

Rusko od podzimu obsadilo přes pět set kilometrů čtverečních ukrajinské země

29. března 2024  10:38

Rusové od podzimního začátku ofenzivních operací obsadili odhadem 505 kilometrů čtverečních...

Nevzal jsem ruské peníze, základem dezinformace je i pravda, říká Bystroň

29. března 2024  10:32

Premium Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) s českými kořeny Petr Bystroň je podle Bezpečnostní...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...