Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vůbec jste to nezvládl, odstupte, řekl Farský ministrovi kvůli otravě Bečvy

  6:35aktualizováno  13:57
Otravou řeky Bečvy, při níž zahynulo v září 40 tun ryb, se zabývali poslanci. „Vy nesete odpovědnost. Měl byste vzít odpovědnost na sebe a prostě odstoupit,,“ řekl ministrovi životního prostředí za ANO Richardu Brabcovi šéf poslanců STAN Jan Farský. Již dříve k tomu Brabce vyzval i jeho kolega Petr Gazdík. „Nikdo věc nezametá pod koberec,“ řekl ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Úhyn ryb na řece Bečvě (21. září 2020) | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Pachatele se dosud nepodařilo zjistit. Klíčový bude znalecký posudek, odkud v září unikl jedovatý kyanid do Bečvy, Hamáček zopakoval, že má být hotov do 20. prosince.

Na návrh lidovce místopředsedy lidovců Ondřeje Benešíka, šéfky výboru pro životní prostředí za Piráty Dany Balcarové a Stanislava Blahy z ODS schválila Sněmovna usnesení, jímž žádá vládu, aby zajistila důkladné vyšetření úniku chemikálií. Hlasovalo pro to 44 z 81 přítomných poslanců.

Vláda má zabránit únikům chemikálií, žádá Sněmovna

Vláda by také měla dohlédnout na uložení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti nahradit vzniklé škody. Sněmovna v přijatém usnesení dále konstatuje, že ekologická katastrofa z 20. září, kdy uniklo nezjištěné množství kyanidů, dosud nebyla uspokojivě vysvětlena.

Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích. Ministr životního prostředí má také do dvou měsíců předstoupit před poslance a informovat je o průběhu vyšetřování.

Brabec poslancům řekl, že jeho úřad připraví novelu vodního zákona, která zvýší pokuty až na 50 milionů korun. Na Bečvě by podle něj měl být také spuštěn pilotní projekt stálého monitoringu kvality vody.

„Já jsem už opravdu znechucen tím, co se objevuje. Každý den se objevuje nějaká nová vyšetřovací hypotéza,“ řekl také ministr Brabec. „Policie si na to najala znalce. Tihle znalci jsou právě ti, kteří by měli posoudit všechny varianty, zda to takhle mohlo být, zda to mohlo škodit tak, nebo onak. Jinak skutečně mně to připadá úplně absurdní situace, ale jsem samozřejmě naprosto zajedno s veřejností, že nám všem vadí, že ten viník není dávno znám,“ uvedl ministr životního prostředí.

Policie vás popřela, řekla ministrovi šéfka TOP 09

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že také věří policii, která, jak uvedla, vyvrátila ministrovu lež, že informační embargo na případ uvalila policie. Brabec o informačním embargu ze strany policie mluvil, když o otravě Bečvy Sněmovna jednala 13. listopadu. O tři dny později policie informační embargo popřela.

Usnesení Sněmovny k otravě Bečvy

Poslanecká sněmovna

I. konstatuje, že ekologická katastrofa na řece Bečvě ze dne 20. září 2020 způsobená únikem nezjištěného množství kyanidu, které v řece způsobilo otravu a úhyn všech živých organismů na 38 km řeky, doposud nebyla uspokojivě vysvětlena. Navíc dne 27. října 2020 došlo k dalšímu úniku neznámé chemikálie. Ani tato událost není doposud vysvětlena,

II. žádá vládu, aby

1. zajistila důkladné vyšetření úniku chemikálií ze dnů 20. září 2020 a 27. října 2020,

2. dohlédla na udělení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti proplatit finanční náhrady za způsobené škody,

3. předložila Poslanecké sněmovně konkrétní návrh opatření, kterým dojde k zamezení podobných úniků chemikálií nejenom na řece Bečvě, ale na všech vodních tocích v České republice,

III. žádá ministra životního prostředí, aby do 60 dnů od dnešního dne předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a informoval o průběhu vyšetřování, změnách a postupu v případě otrávené Bečvy,

2. zveřejnil metodiku, podle které jsou v případě takových havárií odebírány vzorky a důkazy,

IV. vyzývá ministra životního prostředí k vypracování a projednání závazného předpisu sloužícího k zajištění jednotného přístupu k šetření havárií v životním prostředí, ze kterého by vyplývaly kompetence jednotlivých orgánů státní správy a dalších zúčastněných subjektů, dále jasné, závazné postupy upravující postup šetření a předávání informací mezi všemi zúčastněnými včetně vedení evidence všech úkonů tak, aby mohl být zpětně celý postup vyhodnocen, a tento závazný předpis předložit do dvou měsíců Poslanecké sněmovně.

Místopředseda STAN Petr Gazdík vyzval už v úterý k Brabce k rezignaci .  „Buď on a jeho ministerstvo selhali, nebo ministr kryje soukromou firmu, která znečistila Bečvu a způsobila ekologickou katastrofu,“ prohlásil Gazdík. 

Poukazoval tak na to, že Brabec byl v minulosti ředitelem chemičky Lovochemie patřící do holdingu Agrofert, stejně jako DEZA z Valašského Meziříčí. Internetový Deník Referendum napsal, že v den masivní otravy ryb v řece Bečvě se v chemičce DEZA stala havárie.

„Jsme si stoprocentně jistí, že tato provozní událost v našem podniku nebyla a ani nemohla být příčinou otravy ryb. Do řeky Bečvy se v souvislosti s touto událostí nemohly dostat žádné dešťové ani odpadní vody, které by byly kontaminovány jakoukoli toxickou látkou,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Vedoucí z čistírny u Bečvy spáchal sebevraždu, patrně neunesl tlak

„Důvod ke rezignaci nevidím a je zvláštní, že mě k tomu vyzývá právě pan Gazdík, který měl už pár dnů na havárii jasno, kdo to byl, a pak se za to omlouval,“ reagoval na výzvu Gazdíka ministr životního prostředí. 

Ekologická havárie postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Další tři úniky cizorodých látek do řeky následovaly v dalších týdnech, poslední ve středu.

12. listopadu 2020

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

58 hodin v kuse. Nigerijský šampion překonal světový šachový rekord

20. dubna 2024  10:50,  aktualizováno  17:02

Nigerijský šachový šampion Tunde Onakoya úspěšně překonal světový rekord v nejdelším šachovém...

Tři scénáře prohry na Ukrajině. Co se očekává bez podstatné pomoci

20. dubna 2024  17:01

Ukrajinský boj proti ruskému agresorovi je stále zoufalejší. Armáda má nedostatek dělostřelecké...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Nečekaná jména v eurovolbách. Brusel láká přítele Jonáka i třetího Okamuru

20. dubna 2024  15:56

Premium Každé volby se na zadních místech kandidátek objeví nějaké známé jméno, které byste v politice...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...