Briefing po jednání krizového štábu proti kolapsu zdravotnictví s ministrem...

Briefing po jednání krizového štábu proti kolapsu zdravotnictví s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. (5. září 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Rodiče, jejichž dítě po očkování umře, bude stát odškodňovat

  • 285
Lidé se dočkají náhrady, jestliže jim umře následkem očkování dítě nebo bude mít vážné zdravotní potíže. Podle ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha budou mít na odškodnění nárok pozůstalí po těch, kteří zemřou poté, co podstoupili povinné očkování.

„Stát poskytne náhradu osobě blízké očkovanému za duševní útrapy, dojde-li následkem povinného očkování k usmrcení nebo zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného,“ schválili doslova poslanci.

Zákon ještě musí posoudit Senát. Ministerstvo by odškodnění vyplácelo podle předlohy do půl roku od doručení žádosti, pokud chybu neudělal očkující lékař nebo výrobce vakcíny.

Maximální výši náhrady předloha nestanoví, ministerstvo chce postupovat podle občanského zákoníku a podrobnosti stanovit vyhláškou. Předpokládá, že celková výše náhrad nepřesáhne 100 milionů korun ročně. Ministr zdravotnictví za Adam Vojtěch uvedl, že náhrady by mohly otupit hrany odpůrců očkování.

Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od doby, kdy újma vznikla. Kvůli obtížnému prokazování předloha nevyžaduje důkaz příčinné souvislosti. Neúspěšní žadatelé by se mohli obrátit do čtyř let na soudy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Očkování, zdraví

Video