Hostem Rozstřelu je Eva Gottvaldová, hlavní hygienička České republiky. (29. ledna 2020) | foto: AP

Hlavní hygienik musí být vzděláním lékař. Poslanci upravili i očkování dětí

  • 98
Poslanci podpořili návrh, podle nějž musí být hlavní hygienik vzděláním lékař se specializací v oblasti hygieny. To současná hlavní hygienička Eva Gottvaldová nesplňuje. Změna prošla při schvalování zákona o ochraně veřejného zdraví, jež má zpřísnit kontroly koupališť a solárií. Poslanci také zmírnili pravidla pro očkování.

Děti, které chodí do školy a nejsou kompletně očkované nově budou moci jet se svou třídou na školu v přírodě. To prosazovali Piráti, hnutí STAN i TOP 09.

„Podařilo se nám prosadit namísto trvalé kontraindikace pouze kontraindikaci, hlavní zásluhu má kolega Válek z TOP 09, takže děti, které nemohou být očkované ze zdravotních důvodů, které ale mohou časem pominout, budou moci do školky. Hlas rozumu zvítězil,“ komentoval výsledek poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Prošel i návrh poslankyně ANO Andrey Brzobohaté očkovat zdarma děti do jednoho roku věku proti meningokoku.

Návrh, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny, předložila poslankyně za ANO Věra Adámková. Gottvaldová, která je hlavní hygieničkou a zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví od července 2016, vystudovala výživu člověka na brněnské Masarykově univerzitě.

Původní vládní návrh má zpřísnit kontroly koupališť a solárií a rozšířit okruh chemických látek, před kterými bude třeba zaměstnance chránit. Hygienici, kteří kontrolují kvalitu vody v přírodních koupalištích, se budou muset zaměřit i na mnohobuněčné organismy, jež mohou způsobovat například kožní choroby. Přísnější podmínky zavádí novela také pro provozovatele solárií.

Vyjádření Gottvaldové v Rozstřelu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video