Tomio Okamura a Lucie Šafránková na tiskové konferenci SPD (23. března 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Okamura brzdil hlasování o nouzovém stavu. Jurečka se mu omluvil za Pitomia

  • 672
Jednání o prodloužení nouzového stavu se zvrhlo, přestože výsledek jednání byl už od rána téměř jistý. Šéf SPD Tomio Okamura se nejprve přiznal, že jeho hnutí chtělo blokovat jednání, aby zabránilo hlasování, kterým bude nouzový stav prodloužen. Když to nevyšlo, snažil se oddálit hlasování. Šéf lidovců Marian Jurečka se mu omlouval za slova o Pitomiovi.

„My jsme to chtěli blokovat. My jsme chtěli zablokovat toto jednání, aby se už neprodloužil nouzový stav. Řeknu to úplně na rovinu,“ řekl poslancům Okamura a postěžoval si, že byla omezena doba na vystoupení poslanců bez přednostních práv na dvakrát pět minut, takže tuto formu zdržování jednání o prodloužení nouzového stavu nemůže SPD efektivně využít.

„Chtěli jsme samozřejmě udělat všechno pro to, aby nouzový stav nebyl prodloužen. Ale vy, poslanci ostatních stran většinově, jste nám tady zamítli možnost, zamítli jste možnost našemu poslaneckému klubu, aby naši poslanci mohli opakovaně chodit na mikrofon a diskutovat s neomezeným časem,“ stěžoval si Okamura, že mu Sněmovna omezila možnost obstruovat jednání.

„Máme pouze dvě možnosti podle jednacího řádu. Buď tady můžeme dlouze hovořit a ptát se a diskutovat věcně, anebo si můžeme vzít dvouhodinovou pauzu jako poslanecký klub na poradu poslaneckého klubu,“ avizoval odpoledne, když už bylo známo, že spolu s poslanci ANO a ČSSD budou hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 11. dubna komunisté.

A to, před čím varoval, také nakonec Okamura udělal. Když už celodenní rozprava poslanců skončila a mělo se pouze hlasovat, požádal Okamura o přestávku na poradu poslaneckého klubu SPD na dvě hodiny.

Šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi z ANO se to natolik nelíbilo, že tomu chtěl zabránit i za cenu toho, že poslanci nedodrží gentlemanské dohody, že každý klub má za den nárok na dvě hodiny na poradu.

Místo přestávky se další jednání Sněmovny zvrhlo ve slovní přestřelku vzkazů, při níž dokonce šéf lidovců Marian Jurečka řekl, že jeho klub se nepotřebuje dvě hodiny radit, protože nemá žádného Pitomia. Za to se nakonec Okamurovi omluvil a SPD si vynutila svou - téměř dvouhodinovou přestávku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video