Vicepremiér Karel Havlíček

Vicepremiér Karel Havlíček | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Poslanci snížili podporu fotovoltaiky. Konec solárního tunelu, říká Havlíček

  • 294
Podporu fotovoltaiky snížili poslanci. Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Poslanci schválili změnu zákona o podporovaných zdrojích energie. „Je to konec solárního tunelu,“ řekl novinářům po schválení zákona vicepremiér Karel Havlíček.

„Je to zákon, který umožní udělat jednou provždy a definitivně tlustou čáru za nešťastně zvoleným systémem podpory fotovoltaiky vybudované v letech 2009, 2010,“ řekl před tím poslancům Havlíček.

Poukázal na to, že Poslanecká sněmovna schválila v roce 2010 systém podpory, který bude Česko stát ve finále 572 miliard korun do roku 2030.

„Z tohoto důvodu vláda přistoupila k tomu, že navrhla změnit parametry podpory fotovoltaiky,“ uvedl ve Sněmovně vicepremiér.

Elektrárny z roku 2009 dosud odvodu nepodléhaly, nově na ně dopadne odvod u výkupní ceny ve výši deseti procent a u zeleného bonusu ve výši 11 procent. Elektrárnám uvedeným do provozu v roce 2010 pak vzrostou odvody na 20 a 21 procent. 

Současně s tím by měla klesnout podpora fotovoltaik prostřednictvím jejich výnosnosti, takzvaného vnitřního výnosového procenta. Státu by to mohl ušetřit miliardy korun. Vnitřní výnosové procento, tedy výnosnost solární elektrárny po dobu trvání podpory, má nově činit 6,3 procenta, dosud to bylo 8,4 procenta.

Za velmi důležité Havlíček označil i to, že zákon řeší transformaci českého teplárenství, která se dotýká 1,7 milionu domácností, a umožní přechod na jiné než uhelné zdroje.

Neprošlo zvýšení podpory biopaliv, ANO a ČSSD neuspěly

Neprošlo naopak navýšení podílu biosložky v benzinu. Hlasy zejména poslanců ANO a ČSSD k tomu nestačily. Hlasoval s nimi i Pavel Kováčik z KSČM. Podle výsledku hlasování i Olga Sommerová z Liberální ekologické strany, která ve Sněmovně nahradila Dominika Feriho.

Sommerová ale později označila oficiální záznam o hlasování v jejím případě za chybný. Řekla, že zvýšení podílu biopaliv podpořit nechtěla.

„Jsem rád, že se nám konečně podařilo přesvědčit většinu Sněmovny, že povinné přimíchávání biopaliv první generace není jediná cesta, jak plnit naše mezinárodní závazky. Naopak, tato cesta vše prodražuje, škodí lidem i přírodě, a hlavně zavírá dveře rozumnému rozvoji obnovitelných zdrojů energie a v reálu vyhovuje jen úzkému okruhu ekonomických zájmů. Na zvýšení podílu biopaliv by vydělala opět firma Agrofert premiéra Babiše, stoupla by cena benzínu a nafty,” uvedl poslanec Pirátů Radek Holomčík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video