Sněmovna není pro Mirky Dušíny

- Kdepak, Mirek Dušín, hrdina příběhů Jaroslava Foglara, by nikdy nemohl vstoupit v dospělosti na parlamentní půdu. Poslanecké lavice nejsou uzpůsobeny můžům jeho ctností, politická práce vyžaduje zcela jiný profil. Stačilo sledovat páteční jednání sněmovny, které uzavřelo čtrnáctidenní maratón.

Podle plánu si odpoledne dosazovali své lidi do různých funkcí, ať už v dozorčích radách Všeobecné zdravotní pojišťovny či Fondu národního majetku. Tento děj bylo možné očekávat už dopoledne, kdy právě kvůli funkcím se vytvořil v kuloárech nezvyklý chumel poslanců ODS kolem jejich předsedy Václava Klause, zatímco na klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross pro změnu nabádal své poslance, aby hodili do koše jméno toho správného zákonodárce ODS.

Že by někdo myslel na kvalitu zvolených kandidátů? Stěží, stačilo se podívat na některé poslance ODS, kteří budou ovlivňovat život největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Zvolená poslankyně ODS dosud v jednací síni nevystoupila, a upozorňovala na sebe spíše svými tělesnými půvaby, její zvolený mladý stranický kolega zase nepronesl o zdravotnictví v parlamentu za několik let ani slovo.

Zástupci lidové strany a Unie svobody byli z toho divadla řádně roztrpčeni, odešli raději z jednací síně do kuloárů a odtud sledovali na obrazovce velkolepé představení v režii opoziční smlouvy. Nezbývalo jim nic jiného, než čekat, kdy budou mít možnost sehrát podobné představení, ovšem v jiné hře, zase oni. Systém, něco za něco, přece také dobře znají.

Mirek Dušín by si možná myslel, že má smysl protestovat.

2.4. - Když je ve sněmovně nuda
Pokud se lidé dozvědí, že sněmovna projednává zákony ve třetím čtení, měli by se parlamentní budově vyhýbat velkým obloukem. Jinak vážně riskují, že na galerii pro veřejnost prožijí hodiny dlouhé nudy. Stejně jako ve čtvrtek. Budou se dívat pod sebe do jednacího sálu, aniž by tušili, čeho jsou vlastně svědky.

Třetímu čtení normální smrtelník nemůže porozumět. Vystoupení politiků u řečnického pultu je minimum. Slyší čísla zákonů, odstavce, paragrafy, krátké věty, které nedávají smysl. Vidí poslance, kteří pouze zvedají mechanicky ruce, a podle výsledku hlasování se nepochopitelně radují nebo jsou zklamáni. Smrtelník sedí a vůbec si nevšimne, že mu poslanci právě schválili životně důležitý zákon.

V tomto duchu se odvíjelo i dnešní jednání, ovšem jen do chvíle, kdy se předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip pokusil prosadit debatu o balkánské krizi. Jako záminku si vzal tvrzení, že v zemi byl spatřen vlak s britskými vojáky i s armádní technikou, k čemuž může dát souhlas pouze parlament. Následná odpověď ministra obrany Vladimíra Vetchého narušila nudný průběh celého dne - vlak i s vojáky patřil filmařům.

30. 3. Když sněmovna svižně jede
Když je sněmovna rozjetá, válcuje před sebou jeden zákon za druhým. Přesně taková situace nastala při dnešním jednání, kdy se poslanci po víkendové přestávce opět setkali. Vládní novely zákona o zadávání veřejných zakázek, novely zákona o advokacii, balík zákonů o vojácích z povolání či branný zákon. Členové vládního týmu Miloše Zemana návrhy zdůvodnili, několik málo poslanců k nim vystoupilo a už ministři odcházeli spokojeni do svých lavic. Zákony měli ve druhém čtení, kde už mají velkou šanci na konečné schválení.

Jeden ministr přesto procházel parlamentními kuloáry zklamaný, byť z jeho tváře nebylo možné vyčíst vůbec nic - šéf zdravotnického resortu Ivan David. Jako jediný z vládního kabinetu propadl, zákonodárci mu zamítli vládní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Bylo to sice pouhým rozdílem jediného hlasu, ovšem to nic nemění na faktu, že prochází od porážky k porážce. Příčina je přitom vždy obdobná, týká se komunikace. "Pane ministře, vaše škoda, kdybychom se o novele poradili předem, nemusela skončit v koši," vzkazovali v tomto duchu ministru Davidovi pravicoví poslanci. Premiér z něho radost mít nebude.

S podobnou rychlostí, s jakou zákonodárci proplouvali úterním programem, putovali po sedmé hodině večerní domů. Tlačenice u východu z parlamentu byla veliká, dokonce taková, že ochranka musela vytvořit prostor pro odcházejícího ministerského předsedu - kráčel se zdviženou hlavou, jakoby mu to velké poslanecké hemžení nestálo ani za pohled.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video