Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s dalším prodloužením nouzového stavu 11. února 2021 v Praze. | foto: ČTK

Zaměstnanci v karanténě dostanou k nemocenské 370 korun denně

  • 963
Zaměstnanci v karanténě dostanou k nemocenské speciální bonus až 370 korun denně. Výše nemocenské plus bonusu přitom neměla překračovat výši platu. Bonus pro zaměstnance schválila Sněmovna. Zákon bude nyní schvalovat Senát. Změna zákona má platit dva měsíce a má pomoci, aby se zaměstnanci s příznaky covidu nebáli jít do karantény kvůli propadu příjmů.

Výše nemocenské plus bonusu přitom nemá překračovat výši platu.  „Zaměstnavatelé neponesou žádné náklady. Veškeré náklady si odečtou z odvodů sociálního pojištění,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí.

Pro kompromisní dohodu ve Sněmovně hlasovalo 98 z přítomných 101 poslanců, zdrželi se jen Pavel Juříček z ANO a komunisté Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček.

Maláčová: Není podpora pro stoprocentní nemocenskou

„Není tu podpora pro stoprocentní nemocenskou,“ připustila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po hodinové přestávce před závěrečným hlasováním o zákoně. Vláda totiž navrhla, aby zaměstnanci v karanténě dostávali nemocenskou ve výši 100 procent místo dosavadních 60 procent.

To se ale nelíbilo části opozice. ODS navrhla, aby nemocenská byla nižší, než co do Sněmovny vláda, ve výši 80 či 90 procent denního vyměřovacího základu. Výhrady měla TOP 09 a dokonce i komunisté.

Maláčová tak nakonec kývla na to, aby se Sněmovna vrátila k původnímu vládnímu návrhu, který minulý týden „spadl pod stůl“, když pro jeho přijetí chyběl jediný hlas poté, co se vrátil ze Senátu.

Hodiny boje o štědřejší vládní návrh

Maláčová přitom před tím několik hodin hájila návrh, aby zaměstnanci v karanténě měli nárok na nemocenskou ve výši 100 procent.

„Všichni zaměstnanci s příjmem do 45 000 hrubého by tak kvůli karanténě neměli mít žádný ušlý příjem. To si myslím, že je klíčové, aby zaměstnanci, nebo naprostá většina zaměstnanců neměla žádný ušlý příjem. Celkově jde téměř o 3 miliony zaměstnanců, u kterých díky tomuto zákonu nedojde v případě karantény nebo izolace k propadu příjmů,“ hájila ve Sněmovně návrh ministryně práce a sociálních věcí. Finanční dopady návrhu odhadla Maláčová na 2,3 miliardy korun.

Část opozice v průběhu dne deklarovala, že vládní návrh podpoří. „My s tím souhlasíme, je to jediná cesta,“ podpořil vládní návrh na stoprocentní nemocenskou pro zaměstnance v karanténě předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan.

„Žádali jsme o takové opatření opakovaně. To, co vláda udělala, si myslíme, že je dobrý krok,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Výhrady ODS, TOP 09, komunistů i ANO

Jenže se ukázalo, že jinak to vidí nejen opoziční ODS a TOP 09. Její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová řekla, že stoprocentní nemocenská jí nepřipadá jako adekvátní.

„To je návrh, který není dostatečně projednán se zaměstnavateli,“ zhodnotil kriticky návrh vlády na stoprocentní nemocenskou šéf ODS Petr Fiala. Měl by být přijat návrh, který bude také finančně rozumný. Hovořil o tom, že výše nemocenské by měla být maximálně 90 procent denního vyměřovacího základu.

„Úmysl motivovat lidi, aby nepodceňovali příznaky, je správný. To nikdo nepodceňuje, řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Druhá věc je konkrétní věcné provedení. Zpochybnil, že návrh vlády bude mít dopad jen 2,3 miliardy korun. 

Maláčová věřila, že její nový návrh projde, byť pro něj ve vládě nehlasovali ani někteří ministři za ANO -  financí Alena Schillerová, pro místní rozvoj Klára Dostálová, průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, obrany Lubomír Metnar a životního prostředí Richard Brabec.

„Bojím se ohrožení zaměstnanosti ve zdravotnictví,“ uvedla ministryně financí, proč nepodpořila stoprocentní nemocenskou.  Zdrženlivý postoj Schillerové podpořila komunistka Hana Aulická Jírovcová. „Bude to znamenat ekonomický lockdown. Může to ohrozit personální  politiku ve zdravotnictví,“ prohlásila komunistka.

„Budu apelovat na kolegy, aby to nedopadlo jako v pátek,“ řekl před hlasováním šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. V pátek totiž zákon pomohli potopit i tři poslanci ANO -  Jiří Bláha, Pavel Juříček a Pavel Staněk. „Nechci, aby to dnes spadlo pod stůl,“ uvedla ve Sněmovně šéfka výboru pro sociální politiku za hnutí ANO Jana Pastuchová. I hnutí ANO se nakonec přiklonilo k verzi z minulého týdne, takže se Maláčová musela smířit s tím, že zvýšení nemocenské na sto procent neprojde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video