Nejedlý v Moskvě připravoval setkání prezidentů Zemana a Putina, řekl ministr

  • 432
Ministr zahraničí Tomáš Petříček poslancům vysvětloval cestu Martina Nejedlého, ekonomického poradce prezidenta do Moskvy. Řekl jim, že Nejedlý jel chystat setkání prezidentů Miloše Zemana a Vladimira Putina. Petříček si nemyslí, že by cesta prezidentova poradce do Moskvy znamenala bezpečnostní riziko.

„Netvrdíme, že cesta poradce prezidenta do Moskvy je a priori nepřijatelná,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík. Přesto je mnoho otázek, na které by podle něj Sněmovna měla znát odpověď.

Třeba to jakým mandátem jel Nejedlý od Moskvy, zda o tom věděla vláda, zda je Nejedlý placen ze státních peněz a pokud ne, jak je možné, že má diplomatický pas. Zařazení nového bodu jednání ale nepodpořili poslanci ANO, SPD, KSČM a také část klubu ČSSD.

Petříček poslancům řekl, že Nejedlý se setkal se i s poradcem ruského Putina Jurijem Ušakovem a že mu předal zápis z jednání. 

Piráti ministra Petříčka vyzvali, aby Nejedlému odebral diplomatický pas, který získal v prosinci 2013 od Jana Kohouta, ministra zahraničí vlády Jiřího Rusnoka bez důvěry po volbách do Sněmovny, když Zeman oddaloval jmenování vítěze voleb Bohuslava Sobotky předsedou vlády.

Diplomatický pas nelze sebrat

Petříček zopakoval, že Nejedlému diplomatický pas nemůže odebrat, pokud se nedopustil trestného činu či přečinu.

Opozice prosazuje, aby zákon o výkupu elektřiny z plánované dukovanské elektrárny zohlednil bezpečnostní zájmy České republiky a aby stát nesměl do tendru pustit firmy z Ruska a Číny. O Dukovanech ale cesta Zemanova poradce podle vyjádření ministra zahraničí nebyla.

Zeman žádá jména ruských špionů. Nehorázný požadavek, míní odborníci

Prezident Miloš Zeman požaduje podle Radiožurnálu po Bezpečnostní informační službě jména ruských špionů v Česku. „Prezident si vyřizuje účty s Bezpečnostní informační službou,“ kritizoval to před úterní schůzí Sněmovny předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Kritizoval, že prezident, jehož okolí není bezpečnostně prověřené, se snaží vstupovat do živých kauza a vyžaduje informace, které si chrání tajné služby na celém světě.

Když chce prezident Zeman znát jména ruských špionů v Česku, má se podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové rozhlédnout kolem sebe.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video