Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na tiskové konferenci před...

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na tiskové konferenci před jednáním poslanecké sněmovny. (13. května 2020) (13. května 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Mimořádnou schůzi k protikorupčním návrhům odmítly ANO, KSČM a SPD

  • 32
Žádost Pirátů o mimořádnou schůzi k protikorupčním návrhům neschválila Sněmovna. Její konání odmitly ANO, KSČM a SPD, které neschválily její program. „Čeští občané vnímají korupci jako nejzávažnější problém,“ řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. Argumentuje, že 59 procent občanů považuje řešení problematiky korupce za velmi naléhavé.

Piráti například chtějí, aby poslanci projednali předlohy k posílení nezávislosti státních zástupců a vládní návrh širších změn zákona o soudech a soudcích.

Pro konání mimořádné schůze a její program bylo 34 z 87 přítomných.

„Závazky na přijetí protikorupčních opatření přitom uvádí sama vláda ve svém programovém prohlášení. ANO s podporou KSČM a SPD tak popřelo i sliby z volebního programu. Ministryně Benešová, která zodpovídá za zákon o státním zastupitelství, seděla na místě a nevystoupila, premiér nedorazil, ČSSD nezvládla říct stanovisko,“ reagoval na výsledek hlasování Michálek.

Problematiku zákona, který by se týkal státních zastupitelů, slíbila předložit ministryně spravedlnosti Marie Benešová už v červenci 2019, ale od té doby nedošlo k jeho zařazení na program vlády. 

Šéf Sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček zdůvodnil odmítnutí schůze tím, že avizoval svolání podobné na 10. prosince, kterou chce podpořit i SPD. Na jejím programu ale nebude návrh zákona o státních zástupcích. Oni sami si to podle Vondráčka nepřejí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video