Jsou připraveni mě ukřižovat, tvrdil Volný, který se rval ve Sněmovně

  • 495
Mandátový a imunitní výbor přerušil jednání o trestu pro Lubomíra Volného kvůli jeho potyčce ve Sněmovně. Volný namítl podjatost u šesti členů mandátového a imunitního výboru kvůli jejich vyjádřením ke kauze. „Jsou připraveni mě ukřižovat,“ tvrdil Volný, když opustil jednání. Přivedl si s sebou i svou advokátku Elišku Faltýnkovou Rytířovou.

Mandátový výbor postoupil případ organizačnímu výboru Sněmovny, aby rozhodl, zda je námitka podjatosti u několika poslanců oprávněná.

Volný vyvolal šarvátku s několika poslanci při jednání o prodloužení nouzového stavu. Hrozí mu pokuta do výše jednoho měsíčního platu 90 800 korun nebo mu nařídit, aby se omluvil. „Je na čase to uzavřít,“ uvedl lidovec Marek Výborný. „Všichni to už chceme mít z krku,“ prohlásil Marek Benda z ODS. Jenže oba se mýlili.

Volný se silou domáhal vystoupení při jednání o prodloužení nozového stavu. „Po tom, co pan předsedající vypnul panu Volnému mikrofon, tak pan Volný ho napadl,“ řekl mandátovému a imunitního výboru poslanec ANO Michal Ratiborský, který dostal od Volného pěstí, když přišel na pomoc místopředsedovi Sněmovny Tomáši Hanzelovi z ČSSD.

Ten vypnul mikrofon Volnému, který začal urážet jak jeho, tak další sociální demokraty. „Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu vám to rovnou do vašeho mikrofonu. Takže,“ řekl Lubomír Volný. „No tak to přijďte,“ opáčil mu Hanzel. „My víme, jak se vám říká v Karviné. Hanzel desítka. Proč? Hanzel, to je vaše jméno a desítka,“ byla slova Volného, po nichž ho řídící schůze vypnul.

Volný se pak vypravil k řečnickému pultu místopředsedy Sněmovny a snažil se vší silou pokračovat dál ve svém vystoupení. „Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec! Jasné?“ vyhrožoval do mikrofonu místopředsedy Sněmovny.

Hanzelovi přispěchali na pomoc kolegové, se kterými se Volný začal prát. Nakonec ho ze sálu vyvedla ochranná služba a policie oznámila, že incident prověřuje pro podezření z výtržnictví.

Proti verdiktu mandátového a imunitního výboru se může poslanec odvolat k celé dolní komoře.

21. ledna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video