Rvačka ve Sněmovně: Volný atakoval předsedajícího (21. října 2021) | foto: Česká televize

Poslanec Volný má zaplatit pokutu ve výši jednoho platu za „flákanec“

  • 125
Poslanec Lubomír Volný má zaplatit pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu za potyčku ve Sněmovně, rozhodl mandátový a imunitní výbor. Přijde tak o 90 800 korun. „Pokud rozhodnutí bude jakékoli jiné než zprošťující, tak ho respektovat určitě nebudu a odvolám se k celému plénu Sněmovny,“ řekl před jednáním mandátového a imunitního výboru Volný.

Konflikt nastal poté, co místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel z ČSSD při jednání o prodloužení nouzového stavu vypnul mikrofon poslanci Volnému, který začal urážet jak jeho, tak další sociální demokraty.

„Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu vám to rovnou do vašeho mikrofonu. Takže,“ řekl Lubomír Volný. „No tak to přijďte,“ opáčil mu Hanzel. „My víme, jak se vám říká v Karviné. Hanzel desítka. Proč? Hanzel, to je vaše jméno a desítka,“ byla slova Volného, po nichž ho řídící schůze vypnul.

21. ledna 2021

Volný se pak vypravil k řečnickému pultu místopředsedy Sněmovny a snažil se vší silou pokračovat dál ve svém vystoupení. „Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec! Jasné?“ vyhrožoval do mikrofonu místopředsedy Sněmovny.

Hanzelovi přispěchali na pomoc šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka a další kolegové, se kterými se Volný začal prát. Nakonec ho ze sálu vyvedla ochranná služba a policie oznámila, že incident prověřuje pro podezření z výtržnictví. Poslanec za ANO Michal Ratiborský totiž dostal od Volného ránu pěstí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video