Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček | foto: Petr Topič, MAFRA

Stát je připraven i na možnost vstupu do hutní společnosti Liberty Ostrava

  • 3
Stát je připraven i na možnost vstupu do hutní společnosti Liberty Ostrava. „Kdyby ta situace byla kritická, je stát připraven i na tato řešení,“ řekl vicepremiér Havlíček poslancům při projednávání situace v hutní společnosti. Zeptal se ho na to poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Nyní ale ještě podle Havlíčka otázku potenciálního vstupu do společnosti neřeší.

Sněmovna v souvislosti s prodejem emisních povolenek z Liberty Ostrava vyzvala ve čtvrtek vládu, aby podnikla další nezbytné kroky proti jejich vyvádění pro potřeby jiných společnosstí ve skupině GFG.

Česká vláda má podle přijatého usnesení prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí kontaktovat představitele vlády Velké Británie se žádostí o intervenci u vlastníka společnosti, aby dodržel sliby a závazky.

Prostřednictvím státních orgánů má vláda také důsledně prověřita transakce spojené s prodejem emisních povolenek a poskytnutým úvěrem, který je garantován EGAP.

O tom, že stát musí být připraven převzít hutě od společnosti Liberty Ostrava, aby zabránil pádu firmy, na níž závisí desítky tisíc lidí ze severu Moravy, mluvil už v pondělí ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Nesmíme připustit pád té firmy i za cenu, že by se do toho měl vložit stát a převzít tu odpovědnost,“ řekl v pondělí Zaorálek, který pochází z Ostravy, na tiskové konferenci ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video