Vojtěch od pátku zakázal vnitřní akce na stání pro více než deset lidí

  9:45aktualizováno  20:27
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přiznal, že situace není dobrá a počet nakažených koronavirem bude narůstat, což vyplývá z reprodukčního čísla, které je nyní 1,59. Ministerstvo zdravotnictví proto od pátku 18:00 zakazuje vnitřní akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce.

„Situace určitě, pokud se bavíme o aktuální epidemiologické situaci, není dobrá. To je nesporný fakt a není nutné si to zakrývat,“ přiznal poslancům Vojtěch. 

Sněmovna se mimořádně zabývala epidemiologickou situací v zemi, což si vynutily téměř všechny strany, s výjimkou hnutí ANO, které o tom jednat nechtělo. „Situace není dobrá,“ řekl i ministr vnitra Jan Hamáček. 

K omezení vnitřních hromadných akcí, které jsou určeny ke stání, Vojtěch řekl, že je to to věc, která ho trápí. „To jsou akce, které by měly být regulovány a nebude nadále možné prodávat vstupenky na stání na tyto hromadné akce. Bude vždy muset být konkrétní místo k sezení. Vycházíme v tomto směru z rakouského modelu, který jde podobnou cestou, a ze zkušenosti hygieniků, že právě tyto akce v různých klubech a podobně jsou tím zdrojem šíření nákazy,“ uvedl Vojtěch. 

Bary, restaurace a kluby nesmějí podle nařízení ministerstva vpustit více zákazníků, než mají míst k sezení. Roušku musí mít lidé i u baru, pokud nesedí.

Ministr zdravotnictví rovněž uvedl, že většina nakažených koronavirem je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být podle něj lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami

Hnutí ANO se s pomocí SPD, dvou komunistů a sociálního demokrata Jana Birkeho podařilo zabránit tomu, aby Sněmovna uložila vládě na návrh Piráta Jakuba Michálka aktivovat Ústřední krizový štáb, po čemž volá opozice i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Birke tak hlasoval jinak, než si přeje předseda jeho strany. (jak kdo konkrétně hlasoval, najdete zde)

Později Birke iDNES.cz řekl, že přání ČSSD nepodpořil omylem. Zapomněl kartu v hlasovacím zařízení a nehlasoval, proto měl výsledek zdržel se. Nezpochybnil to prý proto, že mělo ANO domluvené dva komunisty a v opakovaném hlasování by prohráli stoupenci aktivace ÚKŠ o jeden hlas, i kdyby byl pro.

Na konci září až 8 tisíc nakažených denně

Hamáček řekl, že růst počtu nakažených začíná být exponenciální a na konci září může být 8 tisíc nakažených denně. „Jestli někde je teď to ohnisko nebo největší riziko, tak jsou to různé bary, diskotéky, kde je několik stovek lidí,“ řekl iDNES.cz Hamáček.

„Kdyby pokračoval trend zrychlování nárůstu jako poslední týden, tak by to koncem měsíce mohlo být 8 tisíc denně, to je matematika. To znamená kdyby opravdu tak křivka nabrala exponenciální trasu, tak to by byly desítky tisíc nakažených koncem září. A to už by znamenalo velkou zátěž pro zdravotní systém,“ varuje ministr vnitra.

Jsme 7. nejméně testující země Evropy, řekl Michálek

„Bylo krátkozraké hovořit o České republice jako o premiantovi v boji proti koronaviru,“ vytkl vládě šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. „Jsme sedmou nejméně testující zemí Evropy,“ zdůraznil Michálek.

„Já jsem viděl trošku jinou tabulku. Nemá cenu se bavit, jestli jsme sedmou nebo desátou, určitě se netestuje tolik jako v Belgii,“ řekl Hamáček. 

Ministr Vojtěch odmítl, že vláda něco zanedbala. „Aktuálně je 15 tisíc testů denně. Kapacita laboratoří je 20 700 testů denně. Testová kapacita se výrazně zvýšila,“ oponoval Vojtěch šéfovi poslaneckého klubu Pirátů.

„Navyšujeme kapacity trasování, funguje chytrá karanténa,“ prohlásil před poslanci ministr zdravotnictví. „Když někdo říká, že nefunguje Chytrá karanténa, neví o tom nic,“ prohlásil ve Sněmovně Vojtěch.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že jí ve Sněmovně chybí premiér Andrej Babiš a že mu to nestojí za to, aby přišel na jednání o momentálně nejdůležitějším problému země a osobně se zpovídal z toho, jak jeho vláda postupuje.

Citovala úterní Babišovo vyjádření, že nikdo netestuje na koronavirus tolik jako Česká republika, a řekla s odkazem na oficiální počet testovaných, že realita je opačná a Česko v počtu testování patří k nejhorším  zemím v Evropě.

Nekonečné fronty na odběry v Česku

V Evropě přibývá zemí, které zařadily na červený seznam nebezpečných zemí. Od pátku nebudou moci jet lidé z České republiky ani na Slovensko bez potvrzení, že jsou covid-19 negativní, nebo musí do karantény.

Zatím jako poslední na červený seznam Česko zařadily Nizozemsko a Kypr. Znamenalo by to opět povinnost předložit na hranicích výsledky testů na koronavirus nebo povinný vstup do karantény.

Informace o pozitivním testu začnou docházet elektronicky, řekl Vojtěch

Pro návrh Lukáše Černohorského, aby Sněmovna bod epidemiologická situace projednávala, hlasovalo 54 z 95 přítomných poslanců. Piráti o totéž usilovali už v úterý, ale to ještě s poslanci ANO hlasovali sociální demokraté a dva komunisté, kteří návrh opozice nepodporovali.

Za neúspěch vlády označil šéf poslaneckého klubu Pirátů Michálek to, že si aplikaci eRouška stáhlo jen sto tisíc lidí, takže nijak nemůže pomoci k trasování nakažených lidí, jak o tom vláda hovořila. Vláda podle něj ani neudělala nic pro to, aby se to změnilo.

V úterý přibylo 1 677 nakažených, což je v Česku dosavadní rekord.  „Situace je horší než v ostatních zemích střední Evropy,“ uvedl v Michálek. „Počet nakažených je třikrát vyšší, než když byl nouzový stav,“ upozornil.

Cesta ke krizovému řízení?

„Apeluji na premiéra a vládu, aby okamžitě spustili pětibodový plán krizového řízení, který jsme nazvali jednoduše Krize. Chceme: Konečně vyměnit ministra Vojtěcha, restartovat krizový štáb a svěřit mu návrhy řešení, které bude vláda respektovat,“ řekl již v úterý šéf ODS Petr Fiala.

Počet nových případů opět zlomil rekord, v úterý přibylo 1677 nakažených

Vláda by měla podle něj dále iniciovat jednání s řediteli škol a učiteli a zajistit podmínky, aby základní školy zůstaly v co největší míře otevřené, zajistit podmínky pro učitele, aby mohli vyučovat s kvalitními respirátory, eventuálně dalšími ochrannými prostředky. Zároveň definovat nejvíce ohrožené skupiny a vybavit je ochrannými prostředky.

„Požadujeme i znásobit zásadně kapacity hygieny, aby fungovalo trasování, nutností je ekonomická podpora živnostníkům, malým a středním podnikatelům a všem, kteří pomoc potřebují,“ uvedl předseda občanských demokratů.

„Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit,“ uvedl v úterý premiér Andrej Babiš.

Vládnou nám zmatkujícípapaláši, je čas aktivovat krizový štáb, řekl Farský:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...