Premiér Andrej Babiš přichází na úterní mimořádné jednání Poslanecké sněmovny....

Premiér Andrej Babiš přichází na úterní mimořádné jednání Poslanecké sněmovny. (24. března 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Dejte stranou spory, vyzval Babiš poslance. Schvalují mimořádné zákony

  • 517
Premiér Andrej Babiš požádal, aby poslanci dali na chvíli stranou stranické spory. „Nechceme omezit lidská práva a svobody,“ řekl Babiš poslancům, kteří ve stavu legislativní nouze schvalují vládní návrhy kvůli epidemii koronaviru. Vláda podle něj nehodlá zneužívat krizový stav k posilování moci. Nabídl opozici tři místa v Ústředním krizovém štábu.

„V této situaci jsou důležitější činy než slova, a tak bych chtěl jen poděkovat těm, kteří jsou v první linii. Společně to zvládneme,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

Poslanci schvalují vládní návrhy na změnu ošetřovného, dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb či úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit. Stav legislativní nouze znamená, že poslanci mohou zákony schválit za jediný den. Šéf ODS Petr Fiala i lídr lidovců Marian Jurečka řekli, že doufají, že vláda přijde ještě s dalšími návrhy. A ty rozumné slíbili podpořit.

Sněmovna se sešla kvůli koronaviru v redukovaném složení

Sněmovna se sešla v redukovaném složení, kdy dorazila jen polovina poslanců kvůli riziku šíření koronaviru, bude jednat také o zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 200 miliard korun a o půlročním odpuštění minimálních záloh osobám samostatně výdělečně činným na zdravotní a sociální pojištění. To navrhuje vláda.

„Budeme jednat tak dlouho, dokud všech šest zákonů, které chce prosadit vláda, neschválíme,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Při projednávání vládních návrhů zákonů ve stavu legislativní nouze vystoupí podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka maximálně jeden člověk za klub s tím, že řečnickou dobu bude mít omezenou na pět minut.

„Je to gentlemanská dohoda, jinak se debata rozkošatí,“ připustil na dotaz iDNES.cz Vondráček, že nikoho nemůže donutit, aby ji dodržel. „Věřím, že to všichni dodrží. Teď není čas na exhibice,“ řekl vicepremiér Hamáček.

Zákony hned poputují do Senátu, aby je také zrychleně ve středu schválil a aby je mohl je podepsat prezident Miloš Zeman.

Poslanci potvrdili stav legislativní nouze pro schvalování zákonů

Poslanci na úvod mimořádné schůze potvrdili stav legislativní nouze, který mimo jiné znamená, že nemohou projednávat a hlasovat o jiných návrzích než těch, které předložila vláda. Mohou je ale měnit. Legislativní nouze má trvat po dobu nouzového stavu. Nikdo z přítomnýcn poslanců nebyl proti.

Do Sněmovny nemá přístup veřejnost a výrazně redukovaný je i počet přítomných novinářů. Schůzi je možné sledovat i na webu www.psp.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video