Vláda odmítla jednat o odškodňovacím zákonu. Ztrácí hlasy pro nouzový stav

  • 2973
Vládě Andreje Babiše mizí šance, že by mohla získat podporu pro prodloužení nouzového stavu. Poslanci ANO, ČSSD a komunistů, kteří tolerují vládu, odmítli podpořit jednání o odškodňovacím zákonu ještě před hlasováním o nouzovém stavu. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček po jednání s opozicí přiznal, že vláda pro delší nouzový stav hlasy nemá.

Možnost, že by vláda po 14. únoru nouzový stav vzápětí na třicet dnů vyhlásila znovu, by byla problematická, připustil Hamáček. „Tak jak já mám stanoviska ústavních právníků, tak by to bylo možno chápat jako obcházení Ústavy. Otázka je, zda by to v té situaci nefungovalo jako poslední záchranná brzda před nějakou katastrofou,“ řekl ministr vnitra. „Pořád lepší čelit následkům, než umřít,“ odvětil na otázku iDNES.cz, zda by takovou brzdu využil, když ví, že by to obcházelo Ústavy České republiky.

„Bylo by to skutečně obcházení Ústavy a následovala by řada žalob,“ reagoval pro iDNES.cz na tuto variantu předseda KSČM Vojtěch Filip

Odškodňovací zákon trojkoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 označila za jednu ze svých klíčových podmínek. „Pojďme se bavit o odškodňování, jak otevřít školy, o očkování. To odpovídá zájmům lidí,“ apeloval na vládní koalici šéf ODS Petr Fiala.

„Nám nejde o to, aby vládní koalice zvedla ruku pro náš návrh odškodňovacího zákona. Chceme mít možnost o něm vůbec diskutovat,“ uvedl lídr občanských demokratů.

Šéf ČSSD připustil, že je možné, že to nakonec vládní koalice umožní. „Pokud se někde stala chyba, je možné ji napravit,“ věří Hamáček.

Tvrdil, že koalice Pirátů a STAN je ochotna ještě s vládou o nouzovém stavu jednat. Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se podle vyjádření ministra vnitra o tom ještě poradí.

Máme toho dost, i většina lidí, řekl šéf STAN Rakušan

Ostře kriticky se o nouzovém stavu vyjádřil šéf STAN Vít Rakušan. „My jsme to už čtyřikrát odmítli a máme toho dost, má toho dost i většina obyvatel,“ řekl Rakušan.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek kývl na výzvu šéfa lidovců Mariana Jurečky, aby jednal s předsedy opozičních stran. Nemá totiž pro prodloužení nouzového stavu hlasy. Vláda ho chce až do 16. března. Zatím je schválen do 14. února.

„Jednání může proběhnout po jednání předsedů stran k volebnímu zákonu v úterý od 16 hodin,“ napsal Babiš v esemesce Jurečkovi s tím, že se tak již domluvil s předsedy Pirátů Ivanem Bartošem, šéfem STAN Vítem Rakušanem a předsedou ČSSD, ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Bartoš: Děláme vše, aby nouzový stav nepokračoval

Příliš nadějí vládě nekyne ale ani u koalice Pirátů a STAN. „Děláme všechno pro to, aby nouzový stav nemusel pokračovat,“ řekl v úterý ve Sněmově předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pomoci vládě s prodloužením nouzového stavu už nehodlají komunisté, kteří dosud vládu při prodlužování nouzového stavu podporovali. Vláda totiž porušila slib, který KSČM dala, že by se do škol více dětí mohlo vrátit již od února. Poslanecký klub KSČM se v úterý dohodl, že vládě nevyhoví a nepodpoří další nouzový stav. Ve Sněmovně to řekl komunistický poslanec Leo Luzar. K tomu aby komunističtí poslanci pro delší nouzový stav nebyli, je v pátek vyzval výkonný výbor ÚV KSČM.

Není možné, aby byly dál zavřené školy, řekl šéf ODS

„Nemůže to být tak jako dosud,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. „Není možné, abychom stále dokola prodlužovali nouzový stav. To má být něco výjimečného,“ uvedl lídr občanských demokratů.

Není podle něj možné, aby nadále zůstávaly zavřené školy. Je podle něj třeba hledat cesty, jak školy postupně otevřít. 

Otevírání škol i rychlejší očkování, žádá Spolu před jednáním o nouzovém stavu

„Chceme urychleně přijmout pandemický zákon. Rozhodně nikdo nezamýšlel, že budeme žít v nouzovém stavu rok. Budeme také požadovat bezpečný návrat žáků do škol,“ řekl Rakušan. Dalším požadavkem Starostů a nezávislých je antigenní testování ve firmách. „Prosím vypracujme pro postupný návrat dětí do škol jasný, přehledný systém,“ uvedl místopředseda STAN Petr Gazdík.

Návrat dětí do škol podpořila také místopředsedkyně vládní ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová.

Podmínka koalice SPOLU: odškodňovací zákon

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se občané už ani nemohou ve všech opatřeních vyznat. Vláda musí podle ní také jasně říci, k čemu nouzový stav přesně potřebuje.

Připomněla, že ve Sněmovně už od loňského léta leží návrh odškodňovacího zákona. Pokud vláda neumožní jeho projednání, prokáže, že nemá vůli se s opozicí o jejich požadavcích vůbec bavit.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že je třeba změnit kompenzační vzoreček pro firmy i přijmout nový pandemický zákon. Vláda také podle něj musí představit plán, jak alespoň v nějaké míře vrátí více dětí do škol.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová kritizovala plán „izolačky“ pro lidi s nakažlivou nemocí. Vláda podpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, aby zaměstnanci v karanténě kromě nemocenské dostávali po dobu karantény 370 korun za den s tím, že součet tohoto příspěvku a nemocenské nesmí překročit výši platů. Richterové vadí, že z toho byli zcela vynecháni živnostníci.

„Poslanci SPD nebudou, tak jako v minulosti, hlasovat pro prodloužení nouzového stavu,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Zdůraznil, že jeho hnutí jako jediné ani jednou pro prodlužování nouzového stavu nehlasovalo. „Děti musí do škol a chceme také, aby se otevřely skiareály,“ prohlásil Okamura.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video