Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová | foto: Petr Topič, MAFRA

Poslanci schválili bonusy dohodářům. Jsou to novodobí otroci, řekl Luzar

  • 307
Kompenzačního bonusu kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru se dočkají lidé pracující na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Návrh schválila Sněmovna. Bonus ve výši 350 korun denně kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru mají dostávat lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, kteří platí sociální odvody.

Zákon schválila Sněmovna za jediný den, když nikdo nehlasoval proti. Teď ho posoudí Senát.

Na bonus i pro dohodáře tlačila opozice a ministryně financí Alena Schillerová nakonec po dohodě s Piráty návrh předložila. „Vyloučeny jsou osoby, které kromě DPP či DPČ vykonávaly jiné zaměstnání,“ uvedla ve Sněmovně Schillerová.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo přesvědčit vládu. Pozdě, ale přece,“ řekl Pirát Mikuláš Ferjenčík. Návrh za SPD podpořila Lucie Šafránková i za hnutí STAN místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová.

Kritický hlas zazněl od komunisty Lea Luzara. „Jestli je něco novodobé otroctví, jsou to dohody o pracovní činnosti,“ řekl Luzar. Zeptal se poslanců, jestli vědí, jak vůbec tito lidé žijí. „Jsou to novodobí otroci, kteří jsou vděční za to, že něco mají,“ řekl komunistický poslanec.

„A to už vůbec nemluvím o agenturním zaměstnávání. To jsou problémy, které zastíráme,“ prohlásil Luzar. Ferjenčík namítl, že není důvod tyto lidi potrestat tyto lidi ještě tím, že nedostanou žádnou podporu.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Již dříve parlament schválil tzv. Pětadvacítku čili kompenzační bonus pětistovku denně pro OSVČ, což v první fázi pro drobné podnikatele, které postihlo vládní uzavření ekonomiky, znamenalo 25 tisíc korun na ruku za období do konce dubna. Později politici prodloužili vyplácení bonusu, a to až do 8. června a poslanci a senátoři schválili bonus i pro společníky malých společností s ručením omezeným.

Kompenzace pro lidi pracující na DPP nebo DPČ bude rovněž za období od 12. března do 8. června. Lidé, jichž se to bude týkat, by tak mohli získat celkem 31 150 korun.

Pracující na dohodu, kteří budou chtít kompenzace za omezení v době epidemie koronaviru, budou ale na rozdíl od živnostníků či malých firem k žádosti muset přiložit doklad od zaměstnavatele. Opatření bude stát zhruba 1,7 až 2 miliardy korun ze sdílených daní, z toho obce přijdou zhruba o půl miliardy. Ministryně proto navrhla vrátit obcím 50 korun na jednoho obyvatele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video