Ministr vnitra Lubomír Metnar (vlevo) vysvětloval sněmovní komisi pro kontrolu...

Ministr vnitra Lubomír Metnar (vlevo) vysvětloval sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace, proč postavil šéfa ÚZSI Jiřího Šaška mimo službu. Vedle ně předseda komise Pavel Blažek (ODS). | foto: ČTK

Poslanci přijali Metnarovo vysvětlení, proč skončil šéf rozvědky Šašek

  • 9
Ministr vnitra Lubomír Metnar vysvětloval na uzavřeném jednání poslancům z komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace pád Jiřího Šaška z čela civilní rozvědky. Šéfa komise Pavla Blažka z ODS zajímalo, proč Metnar nečekal, až vznikne vláda s důvěrou. „Komise v této chvílí postup ministra vnitra pochopila,“ řekl Blažek.

„Vysvětlil jsem komisi důvody, které mě vedly k mému rozhodnutí. Je to dočasné rozhodnutí,“ řekl po jednání s poslanci ministr Metnar. Poslanci jeho vysvětlení jednomyslně vzali na vědomí.

Před jednáním Blažek přitom říkal, že ho zajímá, proč taková změna nemohla počkat na vládu, která bude mít důvěru Sněmovny. V další vládě by přitom Metnar už být nemusel. Sociální demokraté totiž v referendu schvalují, zda vstoupí do koalice s ANO. Pokud kývnou, má Metnara v čele vnitra vystřídat šéf ČSSD Jan Hamáček. V minulém volebním období vnitro vedl Milan Chovanec, rovněž ze sociální demokracie.

Šašek je mimo službu od 17. května, podle Metnara to je dočasné opatření. Ministr minulý týden řekl, že ho k tomu vedla snaha vyšetřit hospodaření rozvědky. Státní zástupce podle ministra zahájil kvůli pochybnostem o hospodaření civilní rozvědky trestní řízení.

Metnar řekl, že kontroly hospodaření prováděné v civilní rozvědce předběžně ukázaly, že se mezi lety 2015 až 2017 opakovaně porušovaly vnitřní předpisy. „Vyplývá také podezření, že se někteří příslušníci dopustili jednání, které má znaky trestných činů proti majetku a pořádku ve věcech veřejných, přičemž v jejich důsledku vznikla škoda velkého rozsahu,“ řekl Metnar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video