Poslanci schválili jednorázový příspěvek 5 tisíc korun všem důchodcům

  • 1113
Poslanecká sněmovna kývla na mimořádný jednorázový příspěvek 5 tisíc korun důchodcům, který navrhla vláda. Nyní to ještě musí potvrdit Senát. „Téměř milion seniorů má důchod pod 14 tisíc korun. Otázka je, jak byste s tím vyžili,“ řekla poslancům před hlasováním o zákonu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Odmítla všechny pozměňovací návrhy. Piráti navzdory jejímu nesouhlasu prosadili, aby pravidelná valorizace důchodů byla vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze.

„Vede se velká debata, zda seniorům přispět či ne. Jsem přesvědčená, že pokud budeme společnost rozdělovat, tak prohrajeme všichni. Myslím si, že solidarita v době krize je naprosto zásadní. Přes vládní programy přitom pomáháme všem, které současná krize zasáhla. Nechápu argumenty, že senioři si mimořádnou pomoc nezaslouží. Jsou to lidé, kteří celý život dřeli, vybudovali naši ekonomiku a předali nám naši zemi ve skvělém stavu.“

Řekla, že zákon musí být ve sbírce do konce listopadu, aby ho Česká správa sociálního zabezpečení dokázala odbavit a senioři mohli peníze dostat ještě v průběhu prosince.

„Důchodci si zaslouží mnohem více než jednorázový příspěvek,“ řekl poslanec Václav Klaus mladší, předseda hnutí Trikolóra. Jeho hnutí usiluje, stejně jako ODS o to, aby lidé mohli jedno procento ze sociálních odvodů převést na penzi svých rodičů. Takový pozměňovací příspěvek ale neprošel.

 „Nevím, jak jste na to přišli. Proč to nejsou čtyři tisíce nebo šest tisíc korun?“ vyčetl vládě Jan Bauer z ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video