Poslanci nevydali Svobodu ani Růžičku. Neprošlo ani zvýšení výdajů na obranu

  • 267
Poslanec ODS a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se nyní nebude muset zodpovídat před odvolacím soudem v případu městské karty Opencard. Sněmovna ho ve středu k trestnímu stíhání podle doporučení mandátového a imunitního výboru nevydala. Stíhán zatím nebude ani radní Postoloprt Pavel Růžička, který je podezřelý z nevýhodného prodeje obecního majetku.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům, aby bývalého pražského primátora Svobodu ani radního Postoloprt na Lounsku Růžičku k stíhání nevydali. Návrh Svobodu vydat následně podpořilo 49 ze 147 přítomných poslanců, proti jich bylo 88.Svoboda před poslanci navzdory výzvě Leo Luzara z KSČM nevystoupil. V úterý po jednání výboru uvedl, že má o případu pochyby a domnívá se, že politické rozhodnutí nemůže být soudně napadnutelné. Politické rozhodování totiž podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele.

„Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně,“ zdůraznil Svoboda.

Člen imunitního výboru Marek Výborný z KDU-ČSL mluvil o nepřípustné kriminalizaci komunálních politiků za politické rozhodování. Je podle něho výsledkem „protikorupční hysterie“ z minulých let.

Také předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zmínil „velkou protikorupční revoluci“. Městští a obecní zastupitelé musejí podle něho často rozhodovat mezi špatným a ještě horším řešením. Může jim tedy podle Kalouska hrozit trestní stíhání, ať rozhodnou jakkoli. Řada kvalitních lidí má proto strach do zastupitelstev kandidovat, uvedl.

Šéf pirátského klubu a bývalý pražský zastupitel Jakub Michálek míní, že bylo třeba najít obětního beránka za opencard, byť avizoval, že bude hlasovat pro Svobodovo vydání. Nebyli podle Michálka stíháni lidé, kteří projekt opencard připravili a odsouhlasili, konkrétně jmenoval bývalého primátora Pavla Béma a jeho někdejšího náměstka Petra Hulinského.

Stíhán zatím nebude ani Růžička

Sněmovna nevydala ke stíhání ani poslance ANO Pavla Růžičku, který byl jako radní Postoloprt na Lounsku obžalován pro podezření z nevýhodného prodeje obecního domu. Pro Růžičkovo vydání ve středu hlasovalo 18 ze 143 přítomných poslanců. Proti jich bylo 98.

Růžička se sněmovního projednávání věci neúčastnil, z jednání se kvůli nemoci omluvil. Jeho stanovisko přečetl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Růžička v něm krátce případ ze svého pohledu popsal a zdůraznil, že se necítí vinen. Napsal, že podobně jako další zastupitelé čelí šikanóznímu trestnímu stíhání.

Růžička ve stanovisku uvedl, že o prodeji domu rozhodoval se znalostí místních podmínek a v souladu se zákonem o obcích, což potvrdil posudek ministerstva vnitra. Jediný důkaz státní zástupkyně je podle Růžičky znalecký posudek zadaný policií, který je zpracován na cenu nemovitosti podle vyhlášky, nikoli na cenu obvyklou v daném místě. Pokud by Růžička rozhodoval o prodeji znovu, hlasoval by, jak uvedl, stejně.

Jeho nepřítomnost, stejně jako absence ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, jenž byl rovněž omluven, ale vyvolaly poměrně ostrý spor mezi poslanci ODS a hnutí ANO. Občanští demokraté neprosadili návrhy, aby projednávání Růžičkova vydání bylo odročeno.

Zvýšení výdajů na obranu poslanci zamítli

Sněmovna zřejmě schválí roční prominutí pokut, které by hrozily lékařům za porušení povinnosti předepsat recept elektronicky. Zdravotnický výbor ve středu přijetí pozměňovacího návrhu k vládní technické novele lékového zákona plénu doporučil. Předlohu by dolní komora mohla schvalovat v pátek.

Dočasné zrušení pokut za porušení povinnosti vydat recept v elektronické podobě prosadil ve výboru nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci až dva miliony korun.

Sněmovna po více než 2,5hodinové debatě zamítla předlohu ODS, podle které by stát musel zvyšovat obranné výdaje až na nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu. Proti byla i vláda Andreje Babiše. Kabinet mimo jiné zapochyboval o tom, zda by ministerstvo obrany dokázalo peníze utratit. Nyní se rozpočet pohybuje kolem jednoho procenta.

Poslanci ve středu také obměnili polovinu svých zástupců ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a dvě třetiny zástupců v její dozorčí radě. V ní nakonec nebude šéf SPD Tomio Okamura, jeho hnutí na poslední chvíli jeho nominaci stáhlo, před únorovou schůzí má navrhnout nového adepta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video