Dá se čekat, že nouzový stav skončí 28. února, řekl Půta po jednání s Babišem

  • 820
Po jednání s premiérem Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví Janem Blatným a třemi vicepremiéry opozice věří, že je šance, aby už v březnu nouzový stav nebyl nutný. „Dá se čekat, že nouzový stav skončí 28. února,“ řekl hejtman Libereckého kraje za STAN Martin Půta. Nadějí na konec nouzového stavu je podle opozice přijetí pandemického zákona.

„Jestli tady bude pandemický zákon, tak není důvod prodlužovat nouzový stav,“ řekl také předseda STAN Vít Rakušan.

„Je to debata je o tom, v jaké rychlosti jsou kolegové schopni schválit pandemický zákon,“ uvedl po jednání s vládou hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS.

„Konečně to bylo věcné jednání. Rýsuje se shoda na postupu, jak se bude schvalovat pandemický zákon,“ pochvaloval si schůzku politiků šéf ODS Petr Fiala. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že to bylo asi největší jednání mezi vládou a opozicí v tomto volebním období.

I z vyjádření dalších opozičních předáků bylo zřejmé, že Babiš vzal tentokrát návrhy opozice vážně a jednání o nich budou pokračovat ve středu v 19 hodin. Babiš i Blatný se novinářům po jednání vyhnuli.

Na jednacím stole byl ve Sněmovně vládní návrh pandemického zákona. Zavírat obchody i provozovny služeb by podle něj bylo možné i bez nouzového stavu.

Opozice dosud kritizoval, že postrádá parlamentní kontrolu a neřeší kompenzace. Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat,“ vyčetl vládě v pondělí šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Nyní je situace taková, že jednání vlády a opozice bude pokračovat i o opozičních pozměňovacích návrzích k pandemickému zákonu, ale i nad dalšími návrhy opozice, jak by se měla upravit vládní opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný už po jednání vlády v pondělí řekl, že návrh pandemického zákona lze při projednávání v parlamentu „kultivovat“.

Vicepremiér Karel Havlíček, který se jednání účastnil také, již před ním oznámil, že získal podporu ministra zdravotnictví Blatného a ministra vnitra Jana Hamáčka pro otevření obchodů 22. února. 

Na žádost hejtmanů  vyhlásila vláda v neděli nouzový stav až do konce února, ačkoli jí Sněmovna minulý týden odmítla schválit prodloužení nouzového stavu.  Opoziční SPD sbírá podpisy pro mimořádnou schůzi, aby vyhlášení nouzového stavu poslanci zrušili.Ale výsledek úterního jednání vlády s opozicí nenapovídá tomu, že by zrušení nouzového stavu  ve Sněmovně prošlo.

Opozice i vláda usilují o rychlejší návrat více dětí do škol.  „Prioritou je návrat dětí do škol,“ řekl po jednání hejtman Kuba. I Pirát Bartoš řekl, že cíl, ke kterému by se teď všichni měli upřít, je postupný návrat dětí do škol v březnu.

Vláda v pondělí řekla, že podmínkou je spuštění plošného a pravidelného testování žáků, studentů a zaměstnanců škol. Harmonogram návratu počítá s otevřením závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol od 1. 3. 2021, středních škol pro praktické vyučování od 8. 3. 2021 a základních škol pro žáky 9. ročníků od 15. 3. 2021.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video