Žáci prvního stupně by se střídali. Nouzový stav může být o 14 dnů déle

  • 1476
Vládě svitla naděje, že by přece jen mohla získat hlasy i z opozice pro prodloužení nouzového stavu, ale jen o 14 dnů. Ministr školství Robert Plaga po jednání s opozičními stranami představil plán návratu dětí do škol. Poslancům řekl, že třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat doma a ve škole.

„Týdenní rotace prezenční a distanční výuky celých tříd snižují zásadně riziko, že se škola stane místem nákazy žáků a učitelů. To znamená ten první posun, o kterém se tu bavíme, je rotační výuka prezenční, distanční po jednom týdnu, která při zavedení pro celý první stupeň základních škol, nejenom pro první, druhou třídu, nám umožní tam vrátit nejenom tyto žáky v první vlně, ale zároveň obnovit praktickou výuku na středních školách,“ řekl poslancům Plaga.

„Druhým principem pro bezpečné otevření škol je pravidelné neinvazivní testování žáků, studentů a zaměstnanců škol,“ uvedl ministr školství

Přesné datum nemůže říkat ministr školství, řekl Plaga

Neřekl ale, kdy přesně by se děti do škol podle vlády měly vrátit. „Přesná data nejsou tím, co by měl říkat ministr školství a neděje se to v žádné zemi,“ řekl poslancům Plaga. Zdůraznil, že je podloženo studiemi, že rotační výuka je tím, co může umožnit návrat části dětí do škol.

Malotřídky by se podle něj mohly vrátit celé. Zároveň se má dvakrát týdně ve školách testovat antigenními testy. Očkování není pro občany České republiky povinné, ale učitelé i žáci musí snést pro účast na prezenční výuce testování.

„V první fázi je uvolnění kroužků vnímáno epidemiology jako nežádoucí,“ řekl Plaga. Plošné opakování ročníku školy podle něj nepřipadá v úvahu. Dobrovolné opakování ročníku je v individuálních případech ale možné, je to podle ministra školství na dohodě.

„Máte plány, to je hezké, ale měl byste vědět, jestli se k tomu už schyluje. Jsme už na konci března,“ reagovala na Plagovo vystoupení poslankyně Trikolóra Tereza Hyťhová, která byla zvolena SPD. Vyjádřila pochybnosti také nad testováním žáků prvního stupně „šťouráním v nose“ - tedy antigenními testy. Ocenila, že malotřídky by se měly otevřít celé.

Opozice vyjádřila po jednání s Plagou spokojenost

Spokojenost s výsledkem čtvrtečního jednání s Plagou ale vyjádřili  zástupci opozice. Místopředseda STAN Petr Gazdík nevyloučil možnost prodloužení nouzového stavu o čtrnáct dnů, ale podmínil to tím, že vláda představí plán návratu do škol. To se pak ve Sněmovně stalo.

„Je potěšující, že jsme s panem ministrem našli shodu ve většině stěžejních bodů: skupin žáků, které by se do škol měly vracet přednostně, urychlení očkování učitelů a distribuci ochranných prostředků do škol. Klíčové je pro nás ujištění, že se ministerstvo chystá ve druhé fázi skutečně využít námi navrženou cestu, tedy posílit roli ředitelů a zřizovatelů škol a umožnit regionální rozdíly při postupném návratu žáků,“ uvedl po jednání s Plagou šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Po návratu dětí do škol volá i koalice SPOLU zahrnující ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Podle ní by se děti do škol mohly začít vracet od 12. dubna.

„Po jednání s Robertem Plagou si myslím, že ministerstvo je schopno tento cíl realizovat. Věřím, že vláda udělá vše, aby se tak stalo,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

To je úplně jiná úroveň debaty, pochválil ministra lidovec Výborný

„Toto je úplně jiná úroveň debaty než s premiérem,“ ocenil jednání s Plagou i věcnost jeho vystoupení ve Sněmovně lidovec Marek Výborný.

Podle něj je ale také třeba, aby vláda přistoupila i ke konkrétním činům, ne aby za čtrnáct dnů opět Plaga před poslanci vystoupil s plány, ale nic se nedělo.

Poslanec ANO Karel Rais se podivoval, že se tak zásadní věci od ministra školství dozvídá až ve Sněmovně a nikoli už při jednání poslaneckého klubu vládního hnutí.

„Pro mě je tohle naopak mnohem lepší, než se to dozvídat od premiéra v jeho Čau, lidi,“ opáčila Jana Černochová z ODS.

Hlasovat o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu budou poslanci v pátek. Nouzový stav je vyhlášen do 28. března, vláda usiluje o jeho prodloužení do 27. dubna. K tomu souhlas téměř jistě nezíská - alternativou je nyní nouzový stav do 11. dubna.

24. března 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video