Poslanci smetli kvóty na české potraviny, odmítli jejich dvojí kvalitu

  • 505
Poslanci odmítli povinné kvóty pro prodej českých potravin v obchodech nad 400 metrů čtverečních. Zákon zavádí sankci až 50 milionů korun za prodej potravin dvojí kvality. Jak souboj o kvóty dopadne, bylo jasné, když šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že premiér Andrej Babiš je kategoricky proti kvótám a že poslanci vládního hnutí schválí senátní verzi, která s kvótami nepočítá.

Pro zákon ve verzi bez kvót, které vyškrtl Senát, hlasovalo 146 ze 188 přítomných poslanců. I většina klubu ANO, Babiš se zdržel, Faltýnek byl proti. Zákon ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Zvítězil rozum, říkají obchodníci

Hnutí ANO původně kvóty podporovalo spolu s poslanci SPD, kteří to předložili, a s komunisty. „Tento návrh jsem neinicioval, ani nepodpořil a považuji ho za zcela zbytečné politické gesto, které je v rozporu s fungováním vnitřního trhu Evropské unie,” řekl pak Babiš a Senát zákon přepsal,

„Je to v rozporu s našimi závazky uvnitř Evropské unie. Jak by to vlastně mohl ministr zemědělství dělat, aby to zařídil?“ uvedl exministr zemědělství Petr Bendl z ODS,

„Vidím, že není vůle, abychom ten zákon schválili, ale velmi brzy se k tomu vrátíme. Já se skutečně bojím, že sem bude vozit brambory z Egypta,“ litoval ve Sněmovně šéf poslanců SPD Radim Fiala.

Podíl českých potravin měl růst ročně o 3 %

Změna původně přijatá Sněmovny by nařídila, že by od roku 2022 muselo být v prodejnách nad 400 metrů čtverečních 55 procent vybraných potravin z české produkce. Po roce 2022 by poměr povinně prodávaných českých potravin rostl o tři procentní body ročně až do roku 2028, kdy by kvóta pro české potraviny měla činit minimálně 73 procent.

Povinnost kvót se podle představy původně přijatá Sněmovnou měla vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí, česnek, čerstvé i chlazené hovězí, vepřové a skopové maso. Kvóta by se vztahovala i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

„Jsme si vědomi, že tento pozměňovací návrh vyvolal negativní reakce v Evropě,“ šéf Faltýnek. Kvóty odmítla vládní ČSSD i většina opozičních stran - STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti i ODS. „Nesmí to projít za žádnou cenu,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová.

„Chceme, aby česká potravina na trhu rezonovala, ale ne cestou takových opatření,“ řekl exministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Za prodej potravin dvojí kvality pokuta až 50 milionů

Za prodej potravin dvojí kvality bude podle zákona hrozit pokuta až 50 milionů korun. Bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

„Jsem vděčný, že uherák bude uherákem a Milka Milkou,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

Veřejní zadavatelé, například školy nebo nemocnice, budou moci stanovit jako podmínku účasti v řízení na dodávku potravin například místní nebo regionální potraviny z krátkého dodavatelského řetězce.

Dohled nad restauracemi zůstane hygienikům

Dozor nad stravovacími provozy v otevřeném typu stravování, tedy hlavně restauracemi, kavárnami nebo cukrárnami, zůstane hygienickým stanicím.

Od nich měla tato kompetence podle Sněmovny přejít přejít přes nesouhlas bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue