Zdražení rakvičky se šlehačkou se některým poslancům nelíbí. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Sněmovna opět zlevní. Na dotovanou rakvičku se nesahá, kritizují to Piráti

  • 561
Jen pár měsíců poté, co se ve sněmovním bufetu zdražovalo, poslanci zjistili, že se jim to vlastně vůbec nelíbí. Původně ceny vzrostly o 50 procent, a tak půjdou mírně dolů. Zdražení bude korigováno na 40 procent. Shodla se na tom už Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, ještě to musí podepsat kancléř.

Ceny ve sněmovních restauracích by se měly u některých pokrmů a nápojů snížit o jednotky korun, u části z nich zůstanou stejné.

Podle ČTK se změna dotkne i teplých jídel. Například pečená vepřová plec se zelím a knedlíky by měla zlevnit o dvě koruny na 50 korun, znojemská hovězí pečeně s rýží o korunu na 78 korun a pečená šunka s vejci o šest korun na 32 korun. Naopak třeba gulášová polévka vyjde stále na 14 korun a dort se šlehačkou na 27 korun. Třeba káva s mlékem a cukrem už ale nebude ve Sněmovně stát 15, ale jen 14 korun.

Zvýšení cen jídel si poslanci odhlasovali v únoru

„Když jsme byli zvoleni do Sněmovny, jednou z prvních věcí, co jsme navrhli, bylo snížení dotací na jídlo ve Sněmovně. Netrvalo dlouho a komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny se rozhodla jídlo pro poslance opět zlevnit,“ kritizují to na Twitteru Piráti.

Jen jediný poslanec v komisi, která to řešila, Pirát František Elfmark, byl podle nich proti. Piráti si u toho utahují tweetem, podle nějž si poslanci nenechají sáhnout na „dotovanou rakvičku“. Mimochodem, právě rakvičky ve Sněmovně si oblíbil šéf strany Ivan Bartoš, který o nich nadšeně před novináři hovoří.

05.června 2018 v 09:57, příspěvek archivován: 05.června 2018 v 14:42

Když jsme byli zvoleni do Sněmovny, jednou z prvních věcí, co jsme navrhli, bylo snížení dotací na jídlo ve Sněmovně. Netrvalo dlouho a komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny se rozhodla jídlo pro poslance opět zlevnit na 40 %. Proti byl jen náš @ElfmarkF #papalastvi https://t.co/fU4POFmNez

„Je to tak, hlasovalo se o tom v bodě různé, když už jsem na jednání nebyl,“ řekl iDNES.cz Jan Čižinský, lidovecký člen sněmovní komise, která o mírném zlevnění rozhodla.

Do sněmovního bufetu zdaleka nechodí jen poslanci a jejich asistenti, ale také zaměstnanci Sněmovny či novináři.

05.června 2018 v 16:46, příspěvek archivován: 05.června 2018 v 16:52

Pro slevy jsem nehlasovala, slevy jsem nepožadovala. Abych přispěla k informovanosti o cenové hladině v PSP, tady je běžný lístek. Jde o normální jidla v dobré, ale nijak neobvyklé kvalitě. Porce mně stačí, ale jedlíkům ne. U hlavních jídel připočtěte přílohu. Dobrou chuť. https://t.co/XJGSf6c1uC


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video