Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci ODS v Poslanecké sněmovně. (4. června...

Petr Fiala hovoří na tiskové konferenci ODS v Poslanecké sněmovně. (4. června 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Babiš musí pryč, volá opozice. Šéf ODS se odvolal i na protesty v ulicích

  • 2343
Pro Andreje Babiše začal perný den. Ve Sněmovně musí odvrací kritiku kvůli zprávě o auditu Evropské komise, kvůli níž by Agrofert měl vracet 451 milionů korun. Na Václavském náměstí se uskuteční protest, který má být největší od pádu komunismu. Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý řekl, že strana podpoří vrácení všech neoprávněně vyplacených dotací.

„Kdyby se v podobné situace ocitl premiér před pár lety, nebyl by premiérem ani čtyřiadvacet hodin,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Znovu vybídl premiéra, aby vláda sama požádala o důvěru. Odvolal se i na protesty v ulicích proti Babišovi. Právě na úterý je naplánovaná další demonstrace iniciativy Milion chvilek pro demokracii, která má být největším protivládním protestem v České republice od pádu komunistické vlády v listopadu 1989.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana bude požadovat zastavení všech dotací, i z národních zdrojů, všem firmám ze svěřenských fondů předsedy vlády. Za problematické označil i dotace vyplácené těmto firmám na národní úrovni, tedy nejen z evropských peněz.

„Babiš se stal zátěží pro tuto zemi,“ řekl šéf nejmenšího klubu ve Sněmovně STAN Jan Farský. „Budeme se ptát ministryně financí z jakého důvodu jsou vypláceny prostředky pro Agrofert,“ uvedl na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny šéf hnutí Vít Rakušan.

Zastavení národních dotací pro Agrofert požadují podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného také lidovci. „Pan premiér si musí vybrat. Nemůže být na půl cesty mezi byznysem a politikou,“ prohlásil Výborný. „Jestliže se potvrdí střet zájmů, musí být peníze do poslední koruny vráceny,“ dodal Výborný. KDU-ČSL si podle něj nepřeje, aby osobní problémy premiéra zastínily další problémy v zemi, jako jsou chybějící 2 miliardy korun na dofinancování sociálních služeb.

Kalousek volá po odchodu „lupiče veřejných peněz“

„Tato blamáž musí být řešena na půdě Poslanecké sněmovny. Poslanci musí dostat odpovědi na své otázky,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „My si myslíme, že Andrej Babiš má odejít z pozice předsedy vlády,“ prohlásil Pospíšil.

„Zásadní statement za ČSSD je, aby byl zařazen mimořádný bod,“ řekl předseda poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Jan Chvojka. Podle místopředsedy strany Ondřeje Veselého by se záležitostí evropského auditu mohl zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. „Vymáhání neoprávněně vyplácených dotací musí platit padni, komu padni,“ uvedl Veselý.

Zařazení mimořádného bodu podpoří i hnutí ANO, řekl šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. „Na atomy rozbiju tvrzení o nadržování chemickému průmyslu nebo Agrofertu,“ řekl ministr životního prostředí a místopředseda vládního ANO Richard Brabec.

„Já si ze své praxe nepamatuji, že by se podařilo zvrátit návrh auditorů na stoprocentní korekci. Proces vedoucí ke konečnému rozhodnutí bude trvat ještě několik měsíců, ale o jeho výsledku nelze pochybovat,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Každým dnem, kdy bude podle Kalouska v čele vlády „lupič veřejných peněz“, budou škody narůstat.

„Mám důvěru v koaliční projekt,“ řekl v pondělí předseda sociální demokracie Jan Hamáček, když odpovídal na otázku, zda stále věří Babišovi. Premiér a lídr hnutí ANO zažívá zřejmě nejtěžší období v politice.

I Babišův koaliční partner ČSSD a komunisté už avizovali, že chtějí umožnit, aby Sněmovna jako první bod svého programu místo hlasování o jedenácti zákonech, které zamítl či vrátil Senát, diskutovala o návrhu auditní zprávy Evropské komise. Podle ní si Babiš i po změně českého zákona o střetu zájmů stále udržuje vliv na firmu Agrofert a že tak firma neměla dosáhnout na evropské dotace. 

Jak Babiš, tak Hamáček odmítli výzvu předsedy ODS Petra Fialy, aby menšinová vláda ANO a ČSSD, kterou ve Sněmovně podporují ještě komunisté, sama požádala o důvěru, aby se ukázalo, kdo za Babišem nyní stojí. Babiš řekl, že když Fiala chce, ať vyvolá o hlasování o nedůvěře. K povalení vlády by pak opozice potřebovala 101 hlasů, které ale nemá.

Garantem odpovědi na audit má být někdo z ČSSD, žádá opozice

Lídři pěti parlamentních opozičních stran - Petr Fiala z ODS, Pirát Ivan Bartoš, šéf KDU-ČSL Marek Výborný, Jiří Pospíšil z TOP 09 a Vít Rakušan z hnutí STAN - představili v pátek čtveřici požadavků, které by podle nich měla Sněmovna vládě uložit. Jde o oficiální zveřejnění auditu Evropské komise, který zatím neoficiálně unikl do médií, zařazení jednání o něm na program Sněmovny, zákaz poskytování dalších dotací Agrofertu a také, aby odpověď na report Evropské komise nepsal nikdo z ministrů ANO.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil za nesmyslný požadavek opozice zastavit dotace Agrofertu. A to s odkazem na to, že již loni na podzim bylo proplácení dotací Agrofertu zastaveno.

Hnutí SPD Tomia Okamury navrhuje v souvislosti s předběžným auditem Evropské komise, aby Sněmovna projednala finanční dopady pro Českou republiku a v případě, že bude audit potvrzen, aby byla vyvozena i trestní odpovědnost. „Pokud bude vyvolána nedůvěra této vládě. My budeme hlasovat pro nedůvěru,“ řekl šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Podle lídra hnutí Tomia Okamury podpoří SPD pád Babišovy vlády kvůli přítomnosti ČSSD v ní. 

Po pondělním jednání vlády ministři oznámili, že odpověď pro Evropskou komis budou psát úředníci jednotlivých resortů a supervizi bude mít Národní orgán pro koordinaci při ministerstvu pro místní rozvoj, které vede za hnutí ANO Klára Dostálová. „Národní orgán pro koordinaci je samostatný orgán v rámci ministerstva pro místní rozvoj,“ řekla Dostálová a odmítla, že by do práce úředníků jakkoli zasahovala.

„To je úsměvná argumentace. Ministr je ten, kdo úředníkům píše odměny,“ namítá šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Politickým garantem odpovědi do Bruselu má podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila být některý z pětice ministrů ČSSD, například šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Dovedete si představit, že by nějaký úředník napsal zprávu, která by šla proti premiérovi?“ uvedl šéf lidovců Marek Výborný.

Komunisté budou podle předsedy Vojtěcha Filipa chtít, aby odpověď české vlády Evropské komisi projednala nejprve Poslanecká sněmovna, nebo minimálně kontrolní výbor Sněmovny.

Očekávání sta tisíc lidí na Václaváku proti Babišově vládě

Na Václavském náměstí se v 18.30 sejde další z demonstrací, které pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii. „Ozvučíme celé náměstí včetně spodní části. Očekáváme, že na místě nebude k hnutí a přijde více než 100 tisíc lidí,“ řekl předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Na demonstraci, která má být největší od pádu komunistické vlády v listopadu 1989, zazní požadavek na odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové, jejíhož působení se kritici vlády obávají v souvislosti s trestním stíháním Babiše, tak výslovně požadavek, aby Babiš podal demisi.

Protestující proti Benešové vyzvali na Václavském náměstí Babiše k demisi:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video