Kvůli poslancům bez roušky ohrožujícím kolegy bude v sále plexisklo

  • 178
Ochranné plexisklo bude v jednacím sále Sněmovny od posledního týdne v březnu kvůli dvěma poslancům, kteří nedodržují opatření kvůli epidemii koronaviru a odmítají nosit respirátor či alespoň ochrannou roušku. Poslancům to oznámil předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček. Nedodržování epidemiologických opatření řešil zdravotní výbor Sněmovny.

Poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, kteří odmítají v jednacím sále nosit respirátor nebo roušku, ve čtvrtek v jednacím sále nejsou.

Vondráček na dotaz iDNES.cz, zda jim bude uloženo vybudování plexiska uhradit, opáčil: „Ne.“ Neví zatím, kolik bude plexisklo stát.

„Výjimečně využívám svého práva, abych vás seznámil s usnesením zdravotního výboru,“ řekl před tím poslancům Vondráček. „Výbor pro zdravotnictví bere na vědomí informaci o aktuální situaci covid-19 a žádá vedení Poslanecké sněmovny, aby důrazně zasáhlo proti trvalému porušování zásadních hygienických opatření některými poslanci parlamentu, tak aby se nezvyšovalo riziko možnosti onemocnění koronavirem u ostatních poslanců a zaměstnanců parlamentu,“ uvedl předseda Sněmovny.

„Děláme, co můžeme, dnes dotyční nejsou v sále. Předpokládám, že od variabilního týdne budeme mít nějakou ochranu alespoň těch, kteří sedí okolo ve formě plexiskla,“ uvedl Vondráček. Volný i Bojko byli kvůli ignorování opatření proti šíření koronaviru opakovaně už i vykázání z jednacího sálu.

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek v polovině navrhoval vykázat nezařazené poslance Lubomíra Volného a Bojka na galerii pro veřejnost nad jednacím sálem. Galerie je nyní uzavřená, veřejnost na ní nesmí a ochranné plexisklo je na ní namontováno už delší dobu.

Ochranné plexisklo používají od konce léta podle ČTK v chorvatském parlamentu, kde vybudovali průhledný štít kolem řečnického pultíku. Podobné opatření zavedly parlamenty v Řecku či Srbsku. Loni v září dostali švýcarští poslanci každý vlastní plexisklovou kóji, aby mohli zachovat co největší sociální odstup, podobnou ochranu dostali zákonodárci také v Kanadě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video