Hnízdo se změnilo ve sněhovou hromadu, samice se však od vajec nevzdálila ani na okamžik. | foto: Petr Orel ČSOP Nový Jičín

Sněhu až po zobák, ale obětavá čapí máma se z vajec ani nehnula

  • 84
Z vymrzlého a sněhem zapadaného hnízda trčela jen hlava. Čapí samice předminulý týden snesla čtyři vejce a od jejich zahřívání ji neodradilo ani nečekaně kruté počasí. Ochránci přírody doufají, že úsilí čapí matky mělo smysl a potomstvo zachránila.

Čapí pár nepřiletěl z teplých krajin, v Záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku pobývá už několik let. "Oba mají silně popálená křídla od elektrického vedení, takže se do přírody nemohou vrátit," vysvětlil vedoucí stanice Petr Orel.

Dvojice každoročně vyvádí několik mláďat. A navzdory dlouhé zimě letos samice snesla vejce ještě dříve než v minulosti, už 20. března. "Překvapilo nás to," připustil Orel.

Ochránci přírody museli čekat na lepší počasí

Potíže začaly v noci ze soboty na neděli, kdy na severní Moravě napadlo až třicet centimetrů sněhu. Hnízdo se za pár hodin proměnilo ve sněhovou hromadu. Pohled na trpící samici byl tristní.

"Jenže jsme nemohli nic dělat. Samice se z vajec nehnula, pořád je zahřívala. Nebylo možné ji vyplašit. Bylo zřejmé, že kdybychom vejce odebrali, vychladla by a ze snůšky by nic nebylo," vysvětlil Orel.

Samec se sice se samicí v zahřívání vajec střídá, ale v krizové situaci se
Silný mateřský pud přinutil samici trpět ve sněhu. Foceno za špatných
Po rychlé výměně podestýlky si samice už lebedila.

Až na druhý den, kdy vysvitlo slunce a samice se na chvíli vzdálila, tak ochránci přírody okamžitě zasáhli. "Vyměnili jsme podestýlku za suchou. Snůška vypadala relativně v pořádku, ale jestli zárodky mimořádně nepříznivé podmínky vydržely, budeme vědět až na začátku května," řekl Orel.

Dodal, že samec čápici pravidelně střídá, ale za nepříznivého počasí samice hnízdo neopouští.

Čápi se v posledních dnech do tuzemska vracejí v hojném počtu, zrovna na severovýchodě země přilétají do nevlídných podmínek. "Mohou mít nyní problémy se sháněním potravy, ale už se otepluje a velký problém v tom nevidím. Letošní dlouhou zimu snad zvládnou," konstatoval Orel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video