Sněhová kalamita ochromila dopravu, odřízla desetitisíce lidí od elektřiny

  7:20aktualizováno  19:52
Sníh paralyzoval Česko, silničáři ho nestíhají odklízet. Desítky tisíc lidí zůstaly bez elektřiny, ČEZ vyhlásil v devíti okresech kalamitu. V Jablonci nad Nisou přestala fungovat teplárna. Silnice blokovaly hlavně auta na letních gumách a kamiony, nejvíc potíží bylo na Vsetínsku. V šesti krajích sníh omezil provoz na železnici. Jeseníky a Krkonoše ohlásily nebezpečí lavin.

Na pokraji kalamitního stavu se kvůli dvoudennímu hustému sněžení ocitl Jablonec nad Nisou. "Kvůli výpadku elektrického proudu nefunguje ve městě teplárna a ředitelé některých škol zrušili vyučování," oznámil starosta Petr Tulpa.

Odpoledne se situace v Libereckém kraji, kde napadlo až půl metru sněhu, postupně uklidňovala. Sněžení ustávalo, vítr se utišil. O případném vyhlášení kalamitního stavu rozhodne jablonecká radnice v pátek dopoledne.

Teplárna již po poledni fungovala, ovšem s výpadky. Není jasné, kdy z teplárny začne do města znovu proudit teplo a teplá voda, řekl mluvčí Jablonecké teplárenské a realitní společnosti Lukáš Jankovský.

Radnice v Jeseníku vyhlásila kalamitní stav. Potřebuje, aby jí pomohli s úklidem sněhu profesionální hasiči. "Pracovníci technických služeb ho nestíhají odklízet zejména v okrajových částech města," řekl starosta Petr Procházka.

ČEZ kvůli poruchám vyhlásil kalamitu v okresech Liberec, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí.

"Aktuálně je bez elektřiny stále 50 tisíc zákazníků, jedná se zvláště o Moravu a severní a východní Čechy," informovala po 16. hodině mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková. Kolem poledne jich bylo více než 70 tisíc.

"Dodávku elektřiny se budeme snažit většině zákazníků obnovit během dneška, výrazně však do oprav zasahují nepříznivé povětrnostní podmínky a také často komplikace na přístupových cestách do postižených oblastí," doplnila s tím, že pokračující sněžení a silný vítr způsobují i nadále pády větví a stromů do vedení a tím nové poruchy.

Laviny v Krkonoších a Jeseníkách

Horská služba v Krkonoších i v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí, což záchranáři v tomto období nepamatují. Sníh totiž napadal na mokrou nepromrzlou půdu. Na obou pohořích fouká vítr přes 110 kilometrů v hodině. Turisté by neměli vyrážet na hřebenové túry a pohybovat se mimo značené trasy a ve volném terénu.

"Do rána tu máme nasněžených 50 centimetrů sněhu," informoval Pavel Jirsa z Horské služby v Krkonoších. Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

V Jeseníkách do rána napadlo 60 centimetrů sněhu. "Je to zatím mírné nebezpečí, ale rozhodli jsme se jej vyhlásit pro všechny lavinové katastry v Jeseníkách včetně Kralického Sněžníku," uvedl náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš.

Rekordní množství sněhu napadalo na Lysé hoře, meteorologové naměřili do dnešního rána 82 centimetrů. - více o třicetiletém sněhovém rekordu čtěte zde

Silnice zablokovala auta s letními gumami i kamiony

Sníh a silný vítr způsobily velké potíže na silnicích, kde dopravu komplikovaly uvízlé kamiony, auta s letními pneumatikami a popadané stromy. Přestože bylo zaznamenáno množství dopravních nehod, obešly se bez obětí na životech i vážných zranění. Přesto hasiči řidičům vzkazují, že by jízdu do postižených oblastí měli dobře zvážit.

zima trápí celou evropu

Sněhová kalamita si už vyžádala tři životy

Silničáři na Vsetínsku vyhlásili dokonce kalamitní stav. Hasiči během noci vyjížděli k více než 70 událostem. Zcela uzavřená byla silnice z Hutiska-Solance směrem na Velké Karlovice. Řidiči se nedostali ani na Pustevny.

Popadané stromy blokují silnice i v Moravskoslezském kraji, hlavně v Jeseníkách a Beskydech, kde na silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Hasiči vyjížděli do 16 hodin ke 170 případům popadaných stromů. "Po odstranění několika kusů a cestě opačným směrem opět naráželi na další stromy na silnicích. Přes noc auta několikrát narazila do čerstvě spadlého stromu, takže hasiči pomáhali řidičům s odjetím," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Sněžilo i v Praze a ve středních Čechách. Pozor by si měli řidiči dát zejména v okolí Zruče nad Sázavou a Zbraslavic. Mezi Struhařovem a Divišovem uvízl kamion. Kvůli sněhu vyjížděly sypače hlavně na Vlašimsku, Voticku a Miličínsku.

Dopravní servis Dopravní servis:
doprava.idnes.cz
Dopravní servis

V Libereckém kraji byla od časného rána kvůli kolonám aut neprůjezdná silnice první třídy z Liberce na Děčín. Kamiony, které nedokázaly vyjet Rychnovský kopec, zablokovaly také silnici I/65 na Rychnov a Jablonec nad Nisou. Odpoledne se již provoz přes Rychnovský kopec podařilo obnovit.

Sníh v Ústeckém kraji zasypal silnice v šesti okresech, silně nesněžilo jen na Lounsku. Všechny silnice jsou zatím sjízdné. Na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji byly kvůli popadaným stromům uzavřené tři silnice.

Sněhové jazyky potrápily řidiče a silničáře v Pardubickém kraji, zvláště na Hlinecku a Orlickoústecku. Jeden strom na Svitavsku spadl na dodávku. Cestující ale vyvázli bez zranění.

Silniční tah I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku je neprůjezdný. Hřebečský tunel je uzavřen kvůli opravám, objízdná trasa, která vede po staré komunikaci, bude kvůli možnému pádu stromů uzavřená minimálně do pátku do 10 hodin. ČTK to řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Hejtman dodal, že situace tam je kritická a životu nebezpečná.

Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na dálnici D1 ve směru na Brno havarovalo pět aut. Tvořily se kolony. Řada vozů uvízla i v kopcích na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a na Žďársku.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

Čtrnáct výluk na železnici

Sněhová nadílka způsobila výpadky na železnici. Dopoledne byly výluky na sedmnácti místech, v současné době na čtrnácti tratích, převážně na Liberecku. Většinou nejely regionální spoje, které vozí školáky a lidi do práce.

"Nabaluje se stále další a další těžký sníh, což práci našich lidí a hasičů výrazně ztěžuje," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Dodal, že právě kvůli počasí nepřichází na řadě míst v úvahu obnovení provozu ještě dnes.

Podle informací Českých drah byla nejsložitější situace na tratích Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem a Hanušovice - Dolní Lipka, což jsou lokálky na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje.

Nejvážnější byla situace na Jesenicku a Trutnovsku. "Provoz je přerušen i na dalších tratích v horských a podhorských oblastech od Jizerských hor po Beskydy," podotkl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

"V místech, kde může jet autobus, se snažíme zavést náhradní autobusovou dopravu," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na většině postižených míst to však není možné. Autobusy se například nedostaly do Rychnova u Jablonce, neprojely ani úseky Liberec - Kořenov, Potštejn - Žamberk ve východních Čechách nebo Halenkov - Velké Karlovice na Vsetínsku.

Přívaly sněhu dostaly do potíží i některé vlaky na Slovensko. Dva vlaky do Žiliny jely odklonem přes Ostravu. Podle Hally už správa železnic zprovoznila alespoň jednu kolej na trati Horní Lideč - státní hranice ČR/SR na Vsetínsku, takže se vlaky mohly vrátit na původní trasu.

Kvůli kalamitě také řada vlaků nabrala zpoždění. Podle elektronické mapy železnic Babitron jedou s více než půlhodinovým zpožděním na dvě desítky vlaků, nejhůře je na tom zřejmě rychlík z Brna do Jeseníku, který je opožděn o 240 minut. Více než dvouhodinové manko měl na Valašsku vlak EuroCity z Košic do Prahy, přes 90 minut zpoždění měly některé osobní vlaky na Děčínsku.

Kde všude měly vlaky potíže

LIBERECKÝ KRAJ: Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou, Kořenov - Tanvald
ÚSTECKÝ KRAJ: Děčín - Rumburk; Benešov nad Ploučnicí - Česká Lípa
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Letohrad - Potštejn, Vamberk - Rokytnice v Orlických horách, Poniklá - Martinice v Krkonoších
* Rychlíky na trase Praha, Hradec Králové i Wroclav jsou odkloněny po jiných trasách.
PARDUBICKÝ KRAJ: Letohrad - Potštejn, Branná - Jindřichov na Moravě, Hanušovice - Dolní Lipka
OLOMOUCKÝ KRAJ: Dolní Lipka - Hanušovice, Velká Kraš - Vidnava, Mikulovice - Zlaté Hory, Lipová Lázně - Vápenná, Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem
ZLÍNSKÝ KRAJ: Vsetín - Velké Karlovice
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Valašské Meziříčí - Hostašovice, Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem, Horní Lideč - Střelná
* Vlak EC 128 bude v úseku Hranice na Moravě - Žilina (Slovensko) odkloněn přes stanice Ostrava-Svinov - Havířov a Čadca (ŽSR). Vlak mimořádně nejede přes stanice Púchov, Vsetín a Valašské Meziříčí. Vlak Ex 127 bude v úseku Žilina (ŽSR) - Hranice na Moravě - Žilina odkloněn přes stanice Čadca a Havířov. Vlak mimořádně nejede přes stanice Valašské Meziříčí, Vsetín a Púchov.

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Zemanův stav se zlepšuje, na propuštění je však pořád brzy, uvedla nemocnice

28. března 2024  11:13,  aktualizováno  11:20

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od poloviny března v motolské nemocnici,...

Násilí v Bruselu se vymyká kontrole, nasazení armády úřady zatím odmítají

28. března 2024  11:16

V belgické metropoli přibývá útoků souvisejících s drogovými zločiny. Při dvou střelbách, které se...

Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 23 stupňů

28. března 2024  6:23,  aktualizováno  11:08

Přímý přenos Na severozápadě Čech, na Moravě a ve Slezsku bude ve čtvrtek odpoledne silně foukat. O Velikonocích...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  11:03

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...