O bývalém policistovi a současném chovateli Michalu Danišovičovi natočil v roce...

O bývalém policistovi a současném chovateli Michalu Danišovičovi natočil v roce 2010 dokument Martin Kohout. | foto: Michal Danišovič

Velel zásahu na Národní třídě, přesně po 28 letech dostal medaili. Za králíky

  • 231
Bývalý důstojník SNB Michal Danišovič velel 17. listopadu 1989 zásahu na pražské Národní třídě, kde policisté surově zbili studenty obušky. A hříčkou osudu na den přesně po 28 letech, rovněž 17. listopadu, převzal pamětní medaili. Ovšem ne za někdejší práci u policie, ale za chovatelské úspěchy.

Michal Danišovič strávil 17. listopad 1989 v práci. Seděl v budově pražské Správy SNB v hlavním štábu jako velitel zásahu, který skončil zmlácením studentů v podloubí na Národní třídě pohotovostními pluky. Za násilnou akci Danišovič později skončil u soudu, v roce 2000 dostal tříletou podmínku.

Přesto se exnáčelník Danišovič 17. listopadu 2017 dočkal velké pocty. Stál na pódiu a za potlesku přebíral metál na akci, kterou zaštítil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) - od svazu chovatelů dostal mimořádnou pamětní medaili za úspěchy s chovem králíků.

VIDEO: Jak se „estébáci“ domlouvali během demonstrací 17. listopadu 1989

Vyvrcholila tím Danišovičova porevoluční a na první pohled výrazně mírumilovnější činnost – chov králíků. Limitovanou edici medaile Českého svazu chovatelů mu na hruď pověsili předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a starosta Karel Otava (ČSSD) při slavnostním zahájení výstavy Chovatel 2017 v Lysé nad Labem.

„Myslím, že zásluh mám poměrně dost. Proto jsem byl navržen základními organizacemi na toto ocenění,“ popsal MF DNES spokojeně Danišovič.

Hořko v puse

Svaz, který má na 16 tisíc členů, se ovšem oceněním pro Danišoviče příliš nechlubí. I proto záležitost vyšla najevo až bezmála měsíc po udělení. A ruce pryč od toho dává i šéf Senátu Štěch.

„Já jsem se to dozvěděl až nyní, protože mi někdo poslal informaci, že se na to ptáte. Jinak jsem to nevěděl, nikdo mi to ani neřekl,“ řekl MF DNES Štěch. „Já jsem letos 17 .listopadu v Lysé byl, protože se o chovatelství zajímám,“ dodal předseda Senátu.

Ocenění Danišoviče ve svátek připomínající, jak jeho někdejší podřízení bili mladé lidi, chovatelský svaz paradoxně zvolil jako náhradní variantu. Medaile, které chovatelé udělovali k 60. výročí své organizace, totiž zbytek laureátů převzal už v květnu přímo v budově Senátu. Toho se účastnil nejen Štěch, ale i tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Danišovič na otázku MF DNES, proč do Senátu nejel, příliš sdílný nebyl. „O tom bych se nezmiňoval. Mám hořko v puse, a tudíž bych se mohl vyslovit ne zrovna dobře. Proto mi to bylo předáváno v Lysé nad Labem,“ uvedl chovatel.

„Králíkáři“ berou každého

„Je to medaile chovatelů. V Senátu se dělají ročně desítky až stovky akcí, které jsou pro veřejnost. Oni si při 60. výročí předávali v Senátu ty medaile, to nejsou žádné senátní medaile, to nemá se Senátem nic společného, a koho si tam vybrali, to je jejich věc. A že tam měl být, to já vůbec nevím, já si z tohoto období nikoho nepamatuju, vyjma jednoho dvou jmen,“ uvedl Štěch. Spojování Danišoviče se Senátem je podle něj nemístné.

Předseda svazu chovatelů Miroslav Kroft se k Danišovičově minulosti vyjádřil jen formálně. Řekl, že svaz je spolkem s dobrovolným členstvím a členem může být každý, kdo souhlasí se stanovami, je chovatelem, příznivcem nebo má zájem o chov drobných zvířat. „Bez ohledu na vyznání, politickou angažovanost, sexuální orientaci nebo uplatnění v profesním a osobním životě,“ dodal Kroft.

Ocenění bývalého důstojníka SNB přesto části členů svazu vadí. Nahlas se proti němu vyslovil například předseda organizace v Cítově Stanislav Mareš, když vyzval členy okresního výboru, kterému mimochodem Danišovič předsedá, aby nominaci změnili. Vadila mu nejen kontroverzní minulost, ale i Danišovičův způsob vedení mělnické odnože svazu, jejž jeho odpůrci označují za silně autoritářský.

Ostuda a šlendrián

„Ostuda je to v prvé řadě chovatelů okresu Mělník, ostuda je to i ústředního výboru, respektive jeho představitelů. Snad to bylo jen šlendriánství, že to ocenění dostal v Den boje za svobodu a demokracii. Tedy ve státní svátek držený za hodnoty, proti kterým oceněný člověk celoživotně bojoval, a domnívám se, že stále bojuje, respektive jimi opovrhuje,“ řekl MF DNES Mareš.

KVÍZ: Jste pamětník nebo znalec historie? Vyplňte si kvíz o 17. listopadu

Není to nicméně poprvé, co proti Danišovičovi část členské základny svazu brojí. Bývalý policista je kontroverzní postavou léta. Už před šesti lety se snažil získat místo v ústředním výboru, kandidaturu neproměnil, veřejně se proti němu postavil i tehdejší předseda svazu Jiří Král.

Tentokrát Danišovič medaili získal díky návrhu tří okresních organizací na Mělnicku. Jednou z nich byla i ta, kterou založil. Jednatelkou v ní je dnes jeho dcera.

Přesné podmínky, kdo může medaili dostat, svaz nestanovil. Doporučil, aby navržený chovatel měl dlouhodobé chovatelské a funkcionářské zásluhy a návrh reflektoval rovněž morální kredit chovatele.

Danišovič se proti kritice ohrazuje. „Lidská zloba je nekonečná a já se nad ni povznáším,“ dodal dnes dvaasedmdesátiletý bývalý esenbák. Po revoluci ho živila bezpečnostní agentura, kterou založil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video