Antonín Dobner u Krajského soudu v Plzni. (20. 10. 2020)

Antonín Dobner u Krajského soudu v Plzni. (20. 10. 2020) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Senior velebil krutou smrt českých vojáků v Afghánistánu, dovolání soud zamítl

  • 90
Nejvyšší soud odmítl dovolání Antonína Dobnera, který podle pravomocného rozsudku schvaloval smrt tří českých vojáků v Afghánistánu. Ti zemřeli při sebevražedném útoku v roce 2018. Dobner loni v lednu dostal tříměsíční podmínku s odkladem na rok a půl za schvalování trestného činu vraždy. Původní obžaloba se týkala podpory a propagace terorismu.

Výsledek neveřejného řízení u Nejvyššího soudu ve středu sdělila Jana Rubášová, mluvčí Krajského soudu v Plzni.

Právě plzeňský soud uložil Dobnerovi podmínku, později verdikt potvrdil Vrchní soud v Praze a nyní také Nejvyšší soud. „Bylo prokázáno, že obviněný schvaloval zločin vraždy, pro nějž také veřejně vychvaloval jeho pachatele,“ stojí v usnesení.

Tři čeští vojáci zahynuli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se poblíž základny v Bagrámu odpálil sebevražedný útočník. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, byli na místě mrtví. Prezident Miloš Zeman je později in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Podle obžaloby Dobner v komentářích pod článkem o události vyjadřoval sympatie k útoku i útočníkovi. České vojáky na zahraniční misi v Afghánistánu označil za teroristy a válečné zločince, kteří se podíleli na agresi proti afghánskému lidu. Podle spisu uvedl také to, že vojáci našli spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů. V dalších komentářích Dobner napsal, že se vojáci mise zúčastnili jen kvůli penězům a že je zabila jejich chtivost.

Senior za schvalování smrti českých vojáků v Afghánistánu dostal podmínku

Podle pravomocného verdiktu Dobnerovo jednání vybočilo z mezí svobody projevu a překročilo hranici společenské škodlivosti, pod kterou by ještě bylo možné považovat komentáře za přestupek. Na druhou stranu, justice dospěla k závěru, že nelze Dobnera soudit za přísněji postihovanou podporu terorismu. Za schvalování trestného činu, konkrétně vraždy, mu tak hrozilo maximálně roční vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video