Epidemiolog Petr Smejkal

Epidemiolog Petr Smejkal | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Spor o testy: vláda přemýšlí, že je v létě utne, podle expertů je to chyba

  • 422
Vláda dostala na stůl návrh, že pokud bude mít epidemie nadále sestupnou tendenci a počet nakažených bude klesat, povinné preventivní testování v létě skončí. Podle epidemiologů je to však předčasný a riskantní krok. V září musíme vědět, jakou virovou nálož ve společnosti máme, a ne být ve tmě, řekl epidemiolog Petr Smejkal v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

Testování ve firmách i na úřadech má podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) pokračovat ještě celý červen. Jenže klinická skupina ministerstva zdravotnictví přišla s doporučením, aby se plošné preventivní testování zastavilo už při výskytu nových nákaz u čísla 75 na sto tisíc obyvatel. Potvrzených případů za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel je za sobotu 73.

Podle epidemiologů je však ukončení povinného testování před létem riskantní krok. „Potřebujeme vědět, co tady je a bude. A když nebudeme testovat, tak to nevíme,“ míní členka MeSES a viroložka Ruth Tachezy. Plošné testování ve školách je podle ní nutné zachovat alespoň do konce školního roku.

Rizikový bude návrat z dovolených

Podle člena skupiny MeSES a hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala se dá očekávát, že v létě bude epidemická situace klidná. Stejně tomu bylo i v loňském roce, řekl. Také Tachezy očekává, že pandemie bude nadále na ústupu. Obává se však, co přinese pondělní rozvolnění, kdy se mimo jiné otevřou zahrádky restaurací. 

Pokud by se přestalo testovat před létem, bylo by to, jako když během letu pilot vypne motor, řekl Smejkal. V létě bude situace zřejmě klidnější, v září však bude zapotřebí vědět, jak na tom jsme. „V září bychom měli vědět, jakou virovou nálož v populaci máme a ne být ve tmě. Mně to připadá trochu předčasné,“ komentoval Smejkal návrh ukončit testování v červnu.

MeSES odmítá kritiku od známých lékařů. Těm vadí, že nenese žádnou odpovědnost

Velice závažný faktor bude podle epidemiologů letní cestování. Náročný bude návrat, a to co lidé přivezou ze zahraničí, obává se Smejkal. Z toho důvodu je zapotřebí velice dobře nastavit testování lidí při návratu do země a vstupu do ČR, myslí si Tachezy. Stát by měl podle nich podporovat testování zaměstnanců po návratu z dovolené.

Zatím totiž není dost jasné, jaké mutace koronaviru a v jakém množství se v Česku vyskytují. „Dohled nad cirkulujícími kmeny zatím není takový, abychom si mohli říct, tady nám nic nebezpečného nehrozí,“ vysvětlila Tachezy.

Jako další důležitý moment vidí epidemiologové návrat dětí do škol v září. I ty by podle epidemiologů měly být na počátku podzimu plošně otestovány. Podle Tachezy by možná mohlo trvat jen dva až čtyři týdny.

Mělo by se jím ale ověřit, jak velká virová nálož mezi dětmi po prázdninách je. Pokud by pozitivních testů nebylo mnoho, mohlo by se s testováním žáků přestat, řekla viroložka. „Uvidíme také, jaká bude míra proočkovanosti v září,“ dodal Smejkal.  Skupina MeSES bude doporučovat zároveň přejít na používání přesnějších PCR testů, a to ve školách i ve firmách.

„Klinická skupina má dnes nějaký názor, ale to ve finále musí potvrdit vláda,“ reagoval Havlíček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video