Tato pomůcka prý do měsíce kloub vyléčí. Ve skutečnosti se jedná o předraženou...

Tato pomůcka prý do měsíce kloub vyléčí. Ve skutečnosti se jedná o předraženou kolenní ortézu. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zbavíme vás bolesti. Provždy. Na webu bují byznys se „zázračnými“ léky

  • 262
Zbavíme vás bolesti v kolenou, nenávratně a jednou provždy. Osvobodíte se od zánětů a artrózy, obnoví se vám chrupavka a kloubní mazivo. Prodejce „zázračné“ ortézy balamutí nemocné lidi a slibuje jim, zbavení se potíží. A to vše do 28 dnů. Redaktoři MF DNES proto jednu takovou ortézu vyzkoušeli.

Redakce MF DNES před čtyřmi týdny ortézu za 1 190 korun koupila, aby prověřila její účinky, které na první pohled vypadají pochybně a které oslovení ortopedi označovali rovnou za lži a podvod.

Během těch 28 dnů léčebné kúry se ukázalo, jakému tlaku musejí čelit staří a nemocní lidé, když v zoufalé snaze ulevit si od bolestí naletí podvodníkům.

Bolest trvá, přibyly otlaky

Zároveň se ukázalo, jak je byznys s bolestí a s dalšími „zázračnými“ léčebnými produkty propracovaný, jak jsou do něj zapojeny desítky e-shopů a podpůrných webů se smyšlenými recenzemi neexistujících zákazníků. Jak agresivní mají reklamu, jak se jejich majitelé skrývají v internetové anonymitě a jak porušují zákony.

Tato pomůcka údajně do měsíce kloub vyléčí. Ve skutečnosti se jedná o předraženou kolenní ortézu.

„Je podobná těm, které jsem nosil dříve,“ říká sedmapadesátiletý Stanislav, jenž několik let trpí bolestmi v pravém koleni. Právě jeho MF DNES požádala, aby ortézu zvanou Flexigausse 28 dnů nosil. Na zkoušku. „Fixuje koleno,“ říká Stanislav, „ale nic víc.“ Ukazuje, co mu na noze po čtyřtýdenní kúře zbylo. Otlaky a modřiny od švů a všitých magnetů, které měly mít onu slibovanou magickou moc. Bolest ovšem neustoupila a kolenní chrupavka Stanislavovi nedorostla. Podle ortopeda Jana Bartsche ani nemohla.

„To je jen reklama“

„Léčba dokáže degenerativní proces jen zpomalit, ale chrupavku neobnoví,“ říká. Existuje sice magnetoterapie ke zmírnění bolesti, ta ale vypadá úplně jinak. „Nedokážu si představit, jak by pár magnetů všitých do kusu látky mohlo pomoci. To je fyzikálně nemožné,“ dodává. 

Zvláštní vysvětlení poskytla žena, která se představila jako konzultantka prodejce ortézy. „To je jen reklama a reklamu je třeba brát rozumně,“ sdělila. Víc neřekla, jen to, že jde o mezinárodní firmu působící po celé EU. Když se vychvalované účinky ortézy (dvakrát dražší než běžně prodávané) nedostavily, redakce se ji pokusila reklamovat. Ukázalo se, jak je to komplikované.

Po vyplnění kontaktního formuláře na e-shopu přijde jen automatická odpověď. Žena na zákaznické lince řekne, že s prodejcem nemá nic společného a že infolinka je i pro další e-shopy se „zázračnými“ léky. Pak přepojí na reklamační oddělení, z něhož se vyklube jen další automat.

V něm mužský hlas vysvětluje, že pokud zákazník není spokojen s účinky produktu, je potřeba trpělivosti – každý organismus je jiný. A radí koupit další zboží, které údajné účinky posílí. A těm, kteří trvají na reklamaci, sděluje, že je nutné si nejprve objednat na webu globalhelpinfo.com reklamační formulář.

Ten se nejprve nedařilo stáhnout a kontakt na správce webu se sídlem na ostrově Anjouan na Komorských ostrovech neexistuje.

Nezákonná pravidla

Když se reportér po dvou dnech dostal k formuláři, ukázalo se, že je plný nezákonných požadavků. Například: „V případě, že od nás neobdržíte odpověď do 45 dní, žádáme o opětovný kontakt.“ „To je úsměvné,“ reaguje mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Upozorňuje, že v Česku je lhůta na vyřízení reklamace 30 dnů a po jejím uplynutí (nebo domluvené prodloužené lhůtě) je porušena smlouva a zákazník má právo od ní odstoupit a žádat peníze.

Dalším nesmyslným požadavkem je, že „pouze správně vyplněný a podepsaný formulář bude podstatou pro vyřízení reklamace“. „To je nesmysl,“ reaguje opět Fröhlich s tím, že naopak prodávající je povinen vydat písemné potvrzení o reklamaci a je nepřípustné vyhrožovat zákazníkovi, že ji nebude řešit, pokud něco špatně vyplní.

A to nejdůležitější na závěr: prodejce zdůrazňuje, že pro odstoupení od smlouvy je nutné vrátit výrobek nepoužívaný a v nepoškozeném obalu. „Takovou povinnost vám nemůže uložit,“ říká Fröhlich. „Když reklamujete boty, také je přeci nejprve vybalíte z krabice a vyzkoušíte,“ dodává. Reklamační adresa míří do polské Varšavy, ale s upozorněním, že nejde o adresu prodejce, jehož sídlo zůstává tajné.

Falešný vynálezce i zákazníci

Flexigausse nabízí e-shop ameterapart.com, jenž má v záhlaví uvedeno Český zdravotní portál. „Avšak nejde o žádný oficiální portál skutečných lékařů. Obchodní podmínky jsou zcela nedostatečné,“ varuje ČOI na svých stránkách. E-shop má jazykové mutace a velmi propracovanou strategii. Nejprve zákazníky postraší, že tabletky proti bolesti kloubů jsou jedovaté, návykové, otupují a uspávají, masti jsou neúčinné a za obojí pacienti jen vyhazují peníze. 

Pak zdůrazní, že pomáhá jedině Flexigausse, přidá učeně vyhlížející zdůvodnění údajných biomagnetických účinků a obrázky, na nichž je průřez nemocným kolenem s poškozenou chrupavkou a vedle zdravým po užití ortézy.

Šmejdi na e-shopech slibují zázraky. Bolesti ale nezbaví a sílu nevrátí

Aby vyvolal zdání serióznosti, tvrdí, že medicínské časopisy tuto kúru prohlásily za průkopnickou, že účinky byly prokázány výzkumným ústavem v Toulouse a že její autor, profesor Marek Pytlák, byl za ni nominován na Nobelovu cenu. Nikdo z odborníků, ortopedů ani vědců z Akademie věd ČR, které oslovila MF DNES, však neví nic o Flexigausse, kúře, o výzkumu ani o nominaci.

Závěrem e-shop přidá příběhy údajných spokojených zákazníků, aby vytvořil zdání, že produkt je vyzkoušený a funguje. Jenže jejich fotky jsou stažené z fotobanky a jména vymyšlená. Smyšlené je i jméno vynálezce. Výrobek pro rakouský trh nevymyslel Pytlák, ale španělský profesor Ramiro Suárez, pro německý profesor Markus Beyrich. Na fotkách je to jeden a týž člověk. 

Ostatně web přiznává, že si jména vymýšlí, aby údajně ochránil skutečné lidi. Pokud klient pořád ještě váhá, popohnat ho má mimořádná nabídka – sleva, která platí jen ten den, kdy e-shop navštíví. Jenže stejná se zobrazí vždy, když zákazník web otevře. A navíc se zobrazí stránka, na níž se odpočítává čas, aby to vypadalo, že speciální sleva do tří minut skončí, a zájemce neměl čas váhat. Jakmile však stránku otevře znovu, odpočet se spustí od začátku.

„To je nepřípustný nátlak na spotřebitele a další příklad nekalé obchodní praktiky,“ říká Fröhlich.

Jakmile reportér MF DNES ortézu objednal, žena na zákaznické lince ho začala přemlouvat, aby si koupil silnější. A taky podstatně dražší. „My jsme ji vyzkoušeli a všichni jsme spokojení,“ tvrdila.

Další profesoři a zázraky

Když reportér setrval na původní objednávce, pár dní nato dostal SMS s další „speciální nabídkou“ a odkazem na web galhit.com, na němž jiný (smyšlený) profesor Martin Tršek (opět údajně nominovaný na Nobelovu cenu) tvrdí, že vyvinul ještě lepší preparát. Ten mírní bolest kolen už za 8 minut. Opět postraší jedovatými pilulkami a zbytečnými mastmi. Také zde je řada vymyšlených recenzí a nakonec se ukáže, že jde o vložky do bot se slevou za 990 korun.

Podvodníci se agresivně cpou do inzercí

S pochybnými e-shopy svádí nekonečný boj i vydavatelé zpravodajských portálů na svých inzertních plochách. Ti sice neposkytují rizikovým webům inzerci přímo, jenže podvodníci si nacházejí cestičky prostřednictvím automatických prodejních kanálů, které obsahují velké množství reklamy.

Jakmile vydavatel otevře dveře jinak důvěryhodnému automatizovanému zdroji reklamy, propašuje se na inzertní plochu i podvodný e-shop, aniž by na to měl vydavatel vliv. Může ho zablokovat, ale podvodníci změní parametry reklamy, účty, jména a jsou zpět. Tak to je pořád dokola.

Zcela odstavit takovou síť si vydavatelé netroufají, neboť by přišli o peníze z reklamy, která je jinak z více než 90 procent nezávadná. Kdo za podvodnými e-shopy stojí, se nedá vystopovat, vlastníci domén se skrývají za anonymními registrátory.

Skryti jsou i pro Českou obchodní inspekci, která sice říká, že tyto e-shopy porušují zákon, přiznává však, že nemá koho pokutovat, neboť se jí nedaří provozovatele odhalit. Vytvořila aspoň seznam rizikových webů, který každý den doplňuje. A Seznam.cz a antivirus Eset upozorňují lidi, kteří chtějí web otevřít, na rizika nebo je rovnou blokují. 

Web má stejnou grafiku jako ten nabízející Flexigausse, stejné číslo zákaznické linky a stejný kontaktní formulář. Reportér MF DNES přes něj odeslal žádost o rozhovor, nikdo však nereagoval.

Mimochodem, ve slovenské verzi téhož webu je místo Trška autorem vložek profesor Martin Kirst. Na obou fotografiích je tentýž člověk.

Po dvou týdnech přišla další SMS. „Posilte svou kúru,“ psalo se v ní. Tentokrát šlo o potravinový doplněk vydávaný za další zázračný lék proti bolesti kloubů. 

Kapsle údajně vynalezl profesor Ondřej Burkot, jenž má být, jak jinak, nominantem na Nobelovu cenu, přestože ani on ve skutečnosti neexistuje. 

Stejný scénář, stejná grafika, sliby. Cena – 1 250 korun za jedno balení, nebo zvýhodněná 2 260 korun za dvě. Na internetu je však spousta naštvaných komentářů zákazníků, kteří líčí, že kapsle vůbec nepomáhají.

Síť podpůrných webů

E-shop s „magickou“ ortézou podporuje síť webů, které se tváří jako nezávislé recenze, místo objektivního hodnocení však jen propagují nesmyslné účinky produktu. Třeba star5products.com si pokládá otázku, zda je Flexigausse účinný. Hned odpovídá, že ano, a přidává odkaz na nákup. Pochvalný text je opět doplněný recenzemi údajných zákazníků psanými lámanou češtinou. Pod textem je podepsaný Dušan Jareš. Ani on však na žádost o rozhovor, zaslanou na e-mail před třemi týdny, neodpověděl.

Podobných podpůrných webů existují desítky v různých jazykových mutacích a v inzerci na internetu se objevují podle toho, ve které zemi se zrovna nacházíte. České verze jsou počítačově generované, obvykle psané automatickým překladačem. Není možné je kontaktovat, mají pouze písemný formulář, po jehož odeslání opět nikdo nereaguje. I tyto weby vypadají podobně, liší se jen názvem.

Zmíněnou ortézu, vložky do bot ani kapsle neeviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv jako léčivý přípravek. Podvodné e-shopy nabízejí i (nefunkční) naslouchátka, masti, léky na ekzémy a lupénku, nesmyslné superbrýle, neúčinné náplasti na hubnutí... Jsou jich desítky a operují po celé Evropě i v USA.

Problémem se nyní zabývají i poslanci. Předseda podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher řeší s ministerstvem spravedlnosti, jak zákazníky ochránit. Jednání budou mít v srpnu. Nacherův spolupracovník Zbyněk Prousek, jenž v minulosti podal 51 trestních oznámení na šmejdy s „předváděčkami“, nyní shromažďuje příběhy lidí, kteří naletěli podvodníkům s léčebnými přípravky.

„Už jich mám asi třicet,“ říká Prousek. „A tohle není jen klamavá obchodní praktika, ale organizovaný zločin a podvod, ve kterém se točí obrovské peníze, když jsou tihle šmejdi schopni investovat miliony korun do reklamy,“ dodává.

Ohlasy zákazníků

Marie: „Bohužel jsem také naletěla s objednávkou na přípravek na bolesti kloubů. Komunikace nebyla možná, tak jsem do 24 hodin objednávku zrušila, protože slíbili, že se ozvou, ale nic se nedělo a třetí den mi přišlo oznámení, že byla objednávka zaslána. Na další e-maily nereagují, jen poznámka, že pokud zboží nepřijmu, budu muset vrátit poštovné a balné.“

Roman Kaucký (Rudník u Vrchlabí): „Objednal jsem si ortézu s magnety a zaplatil 1 880 korun. První šok byl, když jsem ortézu rozbalil – je úplně jiná než na reklamních fotografiích a dokonce i na krabičce. Další podivností je, že jsem do dnešního dne po několika urgencích e-mailem nedostal fakturu (vyjádření ze včerejšího dne: nejsme plátci DPH, proto faktury nevystavujeme). Pro reklamace je určena nějaká adresa Chlodna 64, Varšava, přitom místo odeslání má v Českém Těšíně. Takže tato zlodějská firma to má moc dobře vymyšlené.“

Marie (Děčín): „Jelikož mne též bolí klouby, tak jsem si objednala přípravek Articulato na dva měsíce, pak mi psali, že musím pokračovat, aby to mělo smysl, další dávkou, poslali mi jiný Noselavit optimum a opět mi nabízeli mazání na klouby, stále to cenově navyšují, jsem důchodkyně, za ty dvě objednávky jsem zaplatila okolo 6 000 Kč. Na další již nereaguji, též jsem si to uvědomila, že je to asi podvod.“

Branislav: „Flexa Plus (kapsle proti bolesti) je podvod, měl jsem dvě balení, bez účinku.“

Jiřina: „Ani já jsem nezaznamenala (po užití Flexa Plusu) úlevu ani zlepšení hybnosti. Využila jsem celé balení, jinak bych účinek nemohla ověřit – co tedy mám vrátit a hlavně kam?“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video