Slunce bude vytápět moštárnu

Hostětín - Na střeše moštárny v Hostětíně na Uherskohradišťsku čeští a rakouští ekologové instalují ojedinělý sluneční kolektor o ploše 36 čtverečních metrů. Kolektor bude zásobovat teplem celý objekt a ohřívat vodu. Jak řekla Yvonna Gaillyová z brněnského ekologického institutu Veronica řekla, jde o česko-rakousko-lucemburský projekt financovaný z ekologické sbírky.
Moštárna dosud odebírala teplo z obecní výtopny na dřevěné štěpky, což ji ročně přišlo zhruba na 10 tisíc korun. Lucemburští ekologové podle Gaillyové loni ve sbírce u příležitosti Dne životního prostředí vybrali přes 300 tisíc korun. "Část výtěžku použijeme na tento projekt," upřesnila.

Základ technologie zařízení tvoří velkoplošný absorbér, regulační část a velká akumulační nádrž, která dlouho udrží teplotu ohřáté vody. Poprvé bude podle Gaillyové v České republice instalován absorbér z mědi, pokrytý speciální černou vrstvou maximálně citlivou na sluneční paprsky. Jeho cena je asi dva tisíce korun za metr čtvereční. "Rakušan Armin Themessl nás učí, jak skládat zařízení na střeše, kde nahrazuje dosavadní tašky," poznamenala.

Uvedením slunečního kolektoru do provozu získá Hostětín pověst ekologické obce. Zařízení doplní zdejší kořenovou čistírnu odpadních vod, moštárnu, výtopnu na biomasu a již dříveinstalované sluneční systémy na ohřev vody. Brněnští ekologové zde zahájili již v roce 1997 pod názvem Slunce pro Bílé Karpaty program na podporu svépomocné instalace solárních systémů. Na jeho základě má nyní ve vesnici kolektory deset domů a v regionu Bílých Karpat využívá sluneční energii čtyřicet objektů.   

Budováním kolektoru na moštárně podle Gaillyové pokračuje spolupráce institutu Veronica s rakouskou organizací ARGE Erneuerbare Energie a lucemburskými ekology. "V Hostětíně chceme předvádět instalaci kolektorů, při níž nejsou používány velkosériově připravené moduly. Pořádat zde budeme různá školení a sympozia," informovala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video