Slovanský dům je připraven k otevření

Praha - Od čtvrtka budou veřejnosti přístupny rekonstruované prostory Slovanského domu, které nabídnou restaurace, kavárny, obchody i nové multikino. Oprava památkového objektu trvala zhruba rok a stála přes miliardu korun. Rekonstrukci zaplatila jedna z firem podnikatele Sebastiana Pawlowského, která objekt získala do správy ve výběrovém řízení od magistrátu. Další prostory přibudou v tomto komplexu na jaře. Provoz multikina zahájí dnes večer premiéra filmu Kytice režiséra a kameramana Františka Antonína Brabce.
Připravujeme fotografie z interiéru Slovanského domu.

Multikino má deset kinosálů a po podobných zařízeních v Brně a Praze - Hostivaři je třetím tohoto druhu, jež jihoafrická společnost Ster Century v České republice vybudovala.

Kapacita multikina ve Slovanském domě je 1860 míst. V celém komplexu je zakázáno kouřit a vstupenky se prodávají za jednotnou cenu 149 korun. Pro děti a studenty je ve všední dny do 18 hodin připraveno zvláštní vstupné. To nejnižší činí ovšem 99 korun.

Polemiku při opravách Slovanského domu vyvolalo zbourání scény divadla Minor, které však magistrát povolil. Náhradní prostory získala tato scéna v bývalém kinu Skaut ve Vodičkově ulici, které se opravuje.

Původně barokní palác, zvaný též Vernierovský, byl vystavěn kolem roku 1697 a přestavby do klasicistní podoby se dočkal v roce 1797. V letech 1875 až 1945 sloužil jako společenské a politické středisko a také kasino pražských Němců. Po roce 1945 přešel do vlastnictví státu. Nyní je jeho vlastníkem město Praha.

Film Kytice režiséra Františka Antonína Brabce
Kytici natočil Brabec podle básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena. Celkem zfilmoval sedm balad v metráži od čtyř do 20 minut. Do hlavních rolí obsadil například Dana Bártu, Lindu Rybovou, Bolka Polívku, Zuzanu Bydžovskou, Věru Galatíkovou, Jiřího Schmitzera, Annu Geislerovou a Stellu Zázvorkovou. Producentkou se stala Deana Jakubisková.

Od 6. prosince večer budou veřejnosti přístupny rekonstruované prostory Slovanského domu, které nabídnou restaurace, kavárny, obchody i nové multikino.

Oprava památkového objektu trvala zhruba rok a stála přes miliardu korun. (6. prosince 2000)

Model zrekonstruovaného Slovanského domu. Rekonstrukci zaplatila jedna z firem podnikatele Sebastiana Pawlowského, která objekt získala do správy ve výběrovém řízení od magistrátu. (6. prosince 2000)

Pohled z atria Slovanského domu. (6. prosince)

Interiér Slovanského domu. (6 prosince 2000)

Eskalátory do prvního patra Slovanského domu. (6. prosince 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue