Muž na odstřel? Z ÚOOZ odejde i šéf Jan Kubice.

Muž na odstřel? Z ÚOOZ odejde i šéf Jan Kubice. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Šli po mafii a politicích. Teď se blíží jejich konec

  • 316
Od příštího roku nebude v Česku specializovaná policejní jednotka, která by cíleně odhalovala prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Nové vedení policie totiž zvažuje, že v rámci reorganizace práce policie rozpustí jeden z klíčových odborů specializovaného útvaru ÚOOZ.

Odbor, kódově označovaný jako V4, měl přitom v popisu práce mapovat aktivity "zločineckých struktur" a sledovat jejich vazby na politiky a státní správu.

Vedení policie oficiálně říká: "Je to kvůli zefektivnění práce, protože odbor V4 dělá z části totéž co odbor V1, který vyšetřuje násilné trestné činy (vraždy a vydírání)."

Je tu však ještě druhá možnost: nové vedení policie a ani politici příliš nechtějí, aby tu pracoval tým, který bude cíleně odhalovat vazby mezi zločinci a úředníky či politiky.

O možném rozpuštění odboru V4 mluví podle informací MF DNES ve svém návrhu přímo náměstek policejního prezidenta Jiří Houba: "Je potřeba zrušit duplicitu práce odboru V4, protože jejich činnost se překrývá s činností odboru V1."

"Ta změna není zatím plánovaná. Veškerá jednání o reorganizaci jsou v pracovní podobě. Je to v připomínkovém řízení," řekla včera mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Odbor V4 v posledních dvou letech rozkrýval třeba vazby problémových podnikatelů Františka Mrázka, Radovana Krejčíře či Tomáše Pitra na politiku.

Detektivové z odboru V4 zatýkali například někdejšího poradce dvou premiérů Jiřího Paroubka a Stanislava Grosse Zdeňka Doležela nebo několik sociálnědemokratických úředníků v korupční kauze biolíh. Vyšetřovali i možné politické pozadí vraždy Františka Mrázka.

"Padni komu padni"
Ale na práci specializovaného policejního útvaru se v poslední době snáší i kritika. Třeba nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká tento týden prohlásila, že "práce policie je někdy na hranici policejní šikany".

"Nechci říct, že je to běžná praxe, ale je to praxe, se kterou se můžeme setkat. Jde třeba o to, že policie nemůže dlouhou dobu nic zjistit, přesto stále znovu a znovu prodlužuje lhůtu ke sledování podezřelé osoby. Nebo to jsou domovní prohlídky, kdy policie vlastně neví, co jde hledat do bytu podezřelého. Prostě tam hledá a sebere to, co se jí zdá podivné,“ řekla Vesecká.- více zde

Jaké konkrétní případy má na mysli? To Vesecká říct nechce. "Víme o těch případech, ale veřejně je rozebírat nebudeme,“ uvedla.

Sami policisté z útvaru ÚOOZ říkají, že ve své podstatě nejde o chyby, které se čas od času vyskytnou všude, ale spíše o záminku, jak zlikvidovat nepohodlný odbor.

"Politici se nás bojí. Když jsme byli schopni pozatýkat bývalé vládní činitele z ČSSD, proč bychom to neudělali teď, když vládne ODS? Oni vědí, že tady platí zásada: Padni komu padni," řekl MF DNES jeden z detektivů.

Namísto odboru zločineckých struktur by měl podle nového plánu vzniknout odbor, který by se zabýval krádežemi aut a starožitností.

Specializovaný útvar tak prožívá jedno z nejtěžších období od svého vzniku. Mezi detektivy se dokonce mluví o postupném rozkladu útvaru. Řada elitních důstojníků se rozhodla odejít. Mnozí další to udělají do konce roku.

Stejně jako jejich letitý šéf plukovník Jan Kubice. Z útvaru odešel třeba detektiv Tibor Levai, který vyšetřoval podvody v podniku Čepro. Jaroslav Hruška, který vedl vyšetřování Mrázkovy vraždy, odešel na plzeňskou expozituru ÚOOZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video